Dodik: Proglasićemo da Sud i Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Proglasićemo da Sud i Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske i Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS neće biti poništeni, te da će se u Republici Srpskoj provoditi, iako je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit navedene zakone juče stavio van snage.

"Ovi zakoni neće biti poništeni i mi ćemo ih provoditi, pa ćemo vidjeti šta će biti. Ove zakone je Narodna skupština RS usvojila dvotrećinskom većinom i oni će ostati na snazi i ja ću ih proglasiti", rekao je Dodik.

Potom je najavio, kako je rekao, jačanje međuentitetske linije i još neke korake.

"Ojačaćemo međuentitetsku liniju. Proglasićemo da Sud i Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u Republici Srpskoj. Ojačaćemo policiju RS. Ne očekujem da će na nas krenuti oružanom silom, ali ako krenu mi se nećemo opirati. Ako sad pokleknemo i ne budemo odlučni, nestaće nas za deset godina. Ako budemo hrabri i istrajni, opstaćemo", naveo je Dodik.

Najavio je da će na jesen predstaviti novu politiku o narednom periodu.

"Ja moram da branim ovaj narod, spreman sam na žrtvu i ići ću do kraja. Ići ću do kraja, jer nemam drugog izbora", rekao je Dodik.

Ponovio je da Republika Srpska ne prihvata Šmita kao visokog predstavnika.

"Mi razmatramo da tužimo Šmita njemačkom zakonodavstvu za lažno predstavljanje", rekao je Dodik i dodao kako im je za to potreban njemački državljanin, te da advokati kažu da je to moguće.


​AA / BHRT