ŠOU OPOZICIJE U SKUPŠTINSKOJ SALI NEĆEMO O STRUJI RASPRAVLjATI U GLUVO DOBA NOĆI :: Semberija INFO ::

 

ŠOU OPOZICIJE U SKUPŠTINSKOJ SALI NEĆEMO O STRUJI RASPRAVLjATI U GLUVO DOBA NOĆI


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Potpredsjednica Narodne skupštine RS Željka Stojčić imala je sinoć velike muke da privede kraju radni dan na skupštinskom zasjedanju.

Poslanici opozicije nisu htjeli da o Zakonu o električnoj energiji raspravljaju, kako su se izrazili, “u gluvo doba noći”, pa su činili sve da potroše vrijeme do 22 časa, kada po prethodnom dogovoru, poslanici trebalo da idu na spavanje. Na kraju su istjerali svoje. Odlučeno je da se o struji raspravlja danas, na nastavku sjednice, koji počinje u 10 časova.

U ovom performansu su, uz poznate “šoumene” Nebojšu Vukanovića (SDS) i Draška Stanivukovića (PDP) učestvovali inače ozbiljni poslanici Davor Šešić (SDS) i Zoran Vidić (SDS).

Čitali poslovnik, kao da čitaju slavu

Akciju je počeo Vidić, pozivajući se na povredu poslovnika, i to tako što je član 120 poslovnika NSRS čitao od riječi do riječi, polako i monotono, kao da čita slavu. U jednom trenutku je i sam sebe zasmijao, ali nije odustajao, a druge poslanike je opominjao da ga ne prekidaju.

Kasnije se ponovo javio za riječ, pozivajući se na član 140 poslovnika i žaleći se da ga tjeraju da “opet čita redom” zato što neće da dozvoli da se važan zakon “spiri za 10 minuta”.

-Ako je tako nećemo ni diskutovati, usvojite šta hoćete, ali nije to u redu, nije skupština marvena pijaca – rekao je Vidić.

“Ako imaš problema liječi se!”

Na član 120 se pozivao i Davor Šešić, pokušavajući da ga ponovo čita i tražeći da se diskusija odloži za danas. Reagujući na dobacivanja Ilije Tamindžije (SNSD), Šešić mu je odbrusio: “Tamindžija, ne dobacuj, ako imaš problema, idi i liječi se!”

Mnoge je ovo začudilo, jer Šešić, inače, ne koristi takav rječnik.

“Lako je Čubriloviću…”

Na primjedbu Igora Žunića (SNSD) da opozicija manipuliše poslovnikom i da ne bi bilo prvi put da skupština zasjeda do kasno u noć, jer se nekad radilo i do tri ujutru, iz opozicije su odgovorili da “struja nije tema koja se otvara u pola deset uveče, s namjerom da se smandrlja kako bilo”.

-Lako je Čubriloviću, on nikad nije ovdje iako je predsjednik Narodne skupštine, evo nema ga ni sada, a mi treba da radimo dan i noć, nismo mašine – poručio je Draško Stanivuković.

“Gdje je premijer, da ga pitamo za avion”

Svoj šuo je, očekivano, imao Nebojša Vukanović, koji je pitao gdje je premijer Radovan Višković, da ga poslanici priupitaju za novi avion koji je kupila Vlada RS.

-Premijer ide u Trebinje da otvori takmičenje penzionera u šahu, za to ima vremena, a tri dana ne dolazi na skupštinu – rekao je, između ostalog, Vukanović, koji se takođe pozivao na povredu poslovnika.