Plave uniforme u klupama nakon 22 godine :: Semberija INFO ::

 

Plave uniforme u klupama nakon 22 godine


U klupe Srednje škole unutrašnjih poslova nakon 22 godine u septembru će sjesti 120 dječaka i 30 djevojčica koji sanjaju da u plavoj uniformi služe Republici Srpskoj i njenim građanima.

Trka za mjesto u ovoj školi, koja je smještena u kompleksu Centra za obuku u banjalučkom naselju Zalužani, gdje je stacioniran i internat za đake, počela je juče i trajaće 15 dana. Pravo učešća na javnom konkursu imaju kandidati koji imaju završena prva dva razreda srednje škole.
 
Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a RS Mile Šikman rekao je za “Glas” da je sve spremno za upis devete klase učenika Srednje škole unutrašnjih poslova koji će po završetku školovanja steći zvanje policajac - tehničar za policijske poslove.

- Nastavljamo tamo gdje smo stali 2001. godine, do kada je u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova RS postojala srednja škola. Ne sumnjam da će interesovanje biti ogromno, jer su prvog dana konkursa do devet časova već bile stigle dvije prijave - kazao je Šikman istakavši da će ova škola u značajnijoj mjeri podići kvalitet obrazovanja budućih policijskih službenika.

Dodao je da će za najbolje đake biti obezbijeđen nastavak školovanja na nekim od visokoobrazovnih institucija iz Srpske i Srbije.

- Đaci će imati vrhunske uslove što se tiče smještaja i hrane, jer je za te namjene izgrađena nova zgrada, potpuno opremljena, sa svim kabinetima, učionicama. Učenici će, između ostalog, imati obezbijeđene udžbenike, nastavna sredstva, svu potrebnu policijsku opremu i uniforme te pristup teretani, sportskim salama i modernim terenima - rekao je Šikman i podsjetio da će sa roditeljima i starateljima učenika biti potpisan poseban ugovor, kojim će biti precizirana njihova prava i obaveze.
 
Kako bi đacima svaki trenutak u internatu bio ispunjen, MUP RS je pored nastavnog kadra obezbijedio i službe, koje čine načelnici klasa i komandiri vodova koji ća sa učenicima raditi tokom slobodnog vremena.

- Formiran je veliki broj sekcija, uglavnom sportskih. Takođe, đaci će u slobodno vrijeme imati mogućnosti da rade sa službenim psima i konjicom - rekao je Šikman.

Đaci Srednje škole unutrašnjih poslova će, pored stručnih, imati grupu opšteobrazovnih predmeta, a to su srpski i engleski jezik, zatim matematika, fizičko vaspitanje, informatika.
 
- Kad školovanje tehničara za policijske poslove krene od prve godine, onda će u nastavni program biti uvršćena istorija, geografija, psihologija, vjeronauka i drugi predmeti. Što se tiče stručnih predmeta, đaci će u ovoj školi od septembra izučavati osnove bezbjednosti, organizaciju i nadležnosti policije, policijski integritet, specijalno fizičko vaspitanje, sudsku medicinu i još mnoge druge koji su učenicima potrebni da steknu znanje i vještine za samostalno obavljanje policijskih poslova - kazao je Šikman.

Važno je, kaže, napomenuti da đaci koji se odluče za ovu školu, bez obzir na to da li su iz Banjaluke ili nekog drugog mjesta, sve vrijeme moraju biti u internatu, osim kad je planom predviđen odlazak kući.
 
Uslovi

Opšti uspjeh kandidata u prvom i drugom razredu srednje škole treba da bude najmanje dobar, a vladanje najmanje vrlo dobro. Među uslovima za upis u školu je i to da na dan zatvaranja konkursa nisu stariji od 18 godina, kao i da protiv njih nije pokrenut prekršajni postupak.

Prijavljeni kandidati polagaće prijemni ispit u okviru kojeg će biti obavljeni ljekarski pregledi i provjera fizičkih sposobnosti, te polaganje testa opšte informisanosti. Završni dio ispita podrazumijeva intervju s kandidatima, nakon čega će biti formirana rang-lista.

(Glas Srpske)