Dodik: Nećete poraziti Republiku Srpsku, iz ovoga ćemo izaći jači :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Nećete poraziti Republiku Srpsku, iz ovoga ćemo izaći jači


Republika Srpska će iz ove krize u BiH izaći još jača i niko je neće poraziti, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Naglasio je da Republika Srpska ne priznaje intervenciju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- Strane sudije u Ustavnom sudu su bile legitimne samo prvih pet godina nakoj Dejtonskog sporazuma - izjavio je Dodik.

- Za lažnog visokog predstavnika imamo plan koji ne podrazumijeva sukob, već političku reakciju - rekao je Dodik.

Istakao je da neće odustati od bazičnih interesa Srpske uprkos prijetnjama sankcijama.

Dodik je izjavio da je za suštinsku deeskalaciju stanja u BiH potrebno da bude povučena posljednja odluka Ustavnog suda BiH, a Srpska će onda povući i svoj zakon.

- Povucite sve na početni nivo prije odluke Ustavnog suda BIH. Ako nećete, ostaje sve na snazi pa ćemo se odmjeravati u tom pogledu - rekao je Dodik

U sjedištu Delegacije EU u Sarajevu održan je sastanak najviših zvaničnika Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima Evropske unije.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, premijer FBiH Nermin Nikšić, lider HDZ BiH Dragan Čović, lider NiP Elmedin Konakovići predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Oni su se sastali sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom i generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU, Angelinom Ajhorst.

(RTRS)