Nema pravde za ubijene Srbe na krvavi Petrovdan :: Semberija INFO ::

 

Nema pravde za ubijene Srbe na krvavi Petrovdan


Muž Ivan nestao je na Zalazju i nađen je i sahranjen nakon 20 godina. Za njega i ostale koji su živi zarobljeni pa ubijeni u Srebrenici još niko nije odgovarao, iako postoje svjedočenja i očevici su davali izjave, ali oni koji odlučuju to omalovažavaju.

Rekla je to Staka Cvjetinović, na Zalazju kod Srebrenice, gdje je danas služen parastos kod Spomen-kosturnice ubijenim i poginulim u dva posljednja rata, prislužene su svijeće za pokoj duša 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom obilježavanja 31 godine od tog velikog srpskog stradanja.

Cvjetinovićeva je ogorčena na rad haškog i pravosuđa BiH. Ona je istakla da su joj bivše komšije Bošnjaci pričali da su njenog muža unakaženog doveli u Srebrenicu i vodali ulicama da pokažu kako izgleda "ćetnik".

"Ubijen je u logoru, a niko odgovarao nije, nema pravde za Srbe i mladima treba prenositi šta se dešavalo, da znaju da im se to ne ponovi", rekla je Cvjetinovićeva, a prenosi Srna.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić, delegacije republičkih, regionalnih i opštinskih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, načelnci opština Srebrenica Mladen Grujičić i Bratunac Lazar Prodanović, te delegacije ovih oština, kao i više stranačkih delegacija iz Srpske i delegacija Srpske radikalne stranke Srbije.

Rankić je rekao da su prislužene svijeće za pokoj duša i odata počast za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

"Oni su ubijeni ovdje, kod svojih kuća, braneći porodice i imanja. Oni nikog nisu napadali. A šta su muslimanske jedinice ovdje radile opisao je Ibran Mustafić u knjizi 'Planirani haos' u kojoj prenosi svjedočenje očevica koji je gledao kako je Naser Orić ubio sudiju Slobodana Ilića", rekao je Rankić.

On je istakao da nema suživota u BiH dok pravosuđe BiH ovako radi jer je život Srba nemoguć u takvim uslovima.
"Okrivljuju i osuđuju nas za sve, a za masovne zločine nad Srbima u ovom kraju niko nije odgovarao. Na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine Orićeva vojska ubila je oko 2.000 Srba, od kojih 80 odsto civila i oko 500 je sahranjeno u Bajinoj Bašti jer su srpska sela bila uništena i okupirana", objasnio je Rankić.

Grujičić je istakao da je poruka ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je"31 godina od zločina bez kazne" u Zalazju.

"Nažalost , srpske porodice su već navikle na to, ali i dalje ukazujemo na nepravdu i na zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom, te da su zločini počinjeni na svim zaraćenim stranama u BiH, ali pravosuđe i zapadni političari to ignorišu i prave se da ne znaju i ne čuju", istakao je Grujičić.

Branimr Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, rekao je da pravde za Srbe nema, a iz Sarajeva i međunarodne zajednice pojačavaju pritiske i optužbe na srpski narod.

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

(Nezavisne)