Danas počinje isplata štete za 126 poljoprivrednih proizvođača :: Semberija INFO ::

 

Danas počinje isplata štete za 126 poljoprivrednih proizvođača


U Republici Srpskoj danas počinje isplata štete za 126 poljoprivrednih proizvođača kod kojih je na imanjima utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja, rekao je ministar Savo Minić.

„Dinamika isplate štete kreće od danas onako kako smo obećali. Za početak je to 126 poljoprivrednih proizvođača čiji su zahtjevi obrađeni“, rekao je ministar Minić.

On je naveo da su izdata rješenja za nadoknadu štete i unesena u sistem, naglasivši da se svaki dan povećava broj tih zahtjeva, pogotovo tamo gdje su veće farme.

Minić je naveo da nakon posjete Laktašima ide u Gradišku gdje se takođe pojavila afrička kuga svinja, napomenuvši da je juče na tom području izvršena eutanazija više od 300 svinja.

On je napomenuo da postoje problemi gdje je vršeno uzorkovanje krvi na ovu bolest jer se prilikom klanja svinja dogodilo da su utvrđene neke pojave na osnovu iznutrica koje ukazuju na afričku kugu svinja, ali da će danas biti ponovo izvršene provjere da bi se maksimalno zaštitili i proizvođači i potrošači.

Minić je takođe istakao da Republika Srpska jedina u regionu vrši potpunu kontrolu na afričku kugu svinja i da je prva reagovala na ovu bolest.

Prema njegovim riječima, do sada je u Srpskoj zbog pojave afričke kuge svinja eutanazirano blizu 12.000 svinja.

Takođe, Minić je danas zajedno sa gradonačelnikom Laktaša Miroslavom Bojićem posjetio poljoprivredna imanja na kojima je pričinjena velika materijalna šteta na usjevima i na stambenim objektima u nedavnom nevremenu koje je pogodilo Republiku Srpsku.

(Dešavanja u Bijeljini)