Bošnjaci prolongiraju udar na slobodu govora u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Bošnjaci prolongiraju udar na slobodu govora u Srpskoj



BANjALUKA - Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske najvjerovatnije će uložiti vitalni nacionalni interes na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a kojim se kriminalizuje kleveta u Republici Srpskoj.

Potvrda te odluke trebalo bi da bude poznata u petak, 28. jula, kada ističe rok od sedam dana koji su klubovi u Vijeću naroda RS dobili da se izjasne da li navedeni zakon vrijeđa vitalni nacionalni interes naroda koji predstavljaju.

Prije nego što ta odluka/e bude donesena, biće održane sjednice svih klubova u Vijeću naroda RS, a delegati su 21. jula dobili materijale sa posljednje sjednice Narodne skupštine RS, među kojima je i sporni zakon.

"Nama je rok do petka, 28. jula, da damo mišljenje, a onda i klubovi da donesemo odluku da li ćemo pokretati vitalni nacionalni interes ili ne. Ukoliko se pokrene vitalni nacionalni interes, onda se održava kolegijum Vijeća naroda, pa onda zakazuje sjednica Vijeća naroda RS. Pretpostavljam, kako sada stvari stoje, da će Klub Bošnjaka podnijeti zahtjev za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Dakle, u ovom momentu nema ništa od stupanja zakona na snagu. Ići će se na Vijeće, pa na zajedničku komisiju, pa tek onda na Ustavni sud entiteta RS", kazao je Alija Tabaković, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS.

Za pokretanje veta, podsjetimo, potrebna je saglasnost većine u Klubu delegata. Pošto Klub Srba, Bošnjaka i Hrvata broji po osam članova, pet delegata iz jednog od tih klubova mora glasati za vitalni nacionalni interes.

Prateći situaciju Klub bošnjačkog naroda ima tačno pet ruku spremnih da glasa za veto. To su Alija Tabaković, Armin Hamzić, Smail Mešić, Adil Osmanović i Dževad Mahmutović. S obzirom na činjenicu da je SNSD kao predvodnik vladajuće većine u Srpskoj glasao za kriminalizaciju klevete, teško je očekivati da će tri delegata u Klubu bošnjačkog naroda koji dolaze iz te stranke (Srebrenka Golić, Aida Prešić i Igor Bošnjak) glasati protiv svojih partijskih kolega.

Ako bi Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS uložio veto, bio bi zakazan Kolegijum Vijeća naroda RS, a potom i sjednica tog tijela. Pošto je teško očekivati da će Vijeće izglasati povredu vitalnog nacionalnog interesa, sve se seli u Ustavni sud RS koji će raspravljati o vetu. I u toj situaciji teško je očekivati da će ta pravosudna institucija odbaciti zakon koji je usvojila Narodna skupština RS, a ako se to ne desi neće biti više prepreka da sporni dokument ode na potpis kod predsjednika Republike Srpske.

Dodikov potpis omogućiće da zakon koji klevetu proglašava krivičnim djelom stupi na snagu osmi dan nakon objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Ljubiša Krunić, delegat u Klubu srpskog naroda u Vijeću naroda RS, smatra da je veto koji će uložiti Bošnjaci opravdan jer se radi o zakonu koji je veoma opasan.

U razgovoru za "Nezavisne novine" Krunić je istakao da opozicija nema dovoljno delegata u srpskom klubu i da zbog toga, nažalost, ne može da pokrete veto.

"Nas je samo troje, po jedan delegat PDP-a, SDS-a i Pokreta 'Za pravdu i red'. Na sjednici Kluba ja ću biti protiv zakona, koji je van pameti", poručio je Krunić.

Ono što je iz svega jasno jeste da će eventualni veto na kriminalizaciju klevete, nažalost, samo nakratko prolongirati njeno stupanje na snagu.

Jedini koji može stopirati kompletnu stvar jeste predsjednik RS Milorad Dodik, čijim se tvitom i rodila ideja o ponovnom vraćanju klevete kao krivičnog djela.


Nezavisne novine