Stojičić: Cilj sistemskog praćenja učenika i studenata - praćenje prohodnosti na tržištu rada :: Semberija INFO ::

 

Stojičić: Cilj sistemskog praćenja učenika i studenata - praćenje prohodnosti na tržištu rada



Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić razgovarala je sa predstavnicima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Zavodom za zapošljavanje Srpske i Unijom poslodavaca Srpske o inicijativi za uspostavljanje sistema praćenja učenika i studenata nakon završetka školovanja, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

- Cilj sistemskog praćenja, koje će se sprovoditi od 2024. godine, u formi anketiranja učenika i studenata jeste da se prati prohodnost na tržištu rada nakon okončanja školovanja, te da se na osnovu dobijenih rezultata izvrši korekcija upisnih politika i unaprijedi kvalitet obrazovanja - rekla je Stojičićeva. Dodala je da će na osnovu prikupljenih podataka učenici, njihovi roditelji, ali i studenti na narednim upisnim rokovima imati dodatne informacije o stanju na tržištu rada, mogućnosti zaposlenja nakon školovanja u određenim strukama i zanimanjima kao i o tome kolika mogu očekivati prosječna lična primanja u okviru različitih zanimanja.

Sistemsko praćenje učenika i studenata obezbijediće i dodatne informacije vaspitno-obrazovnim ustanovama o praktičnoj primjeni stečenih znanja i iskustava koja su stekli u toku školovanja, navodi se u saopštenju. Na sastanku je dogovoreno da će se održati dodatne konsultacije sa svim uključenim stranama u ovaj proces kako bi se definisala sva anketna pitanja i svi ostali detalji neophodni za realizaciju ovih aktivnosti u narednom periodu.


​RTRS