Ustavni sud Srpske odlučiće o kriminalizaciji klevete, komisija bez saglasnosti :: Semberija INFO ::

 

Ustavni sud Srpske odlučiće o kriminalizaciji klevete, komisija bez saglasnosti


Foto - DW

BANjALUKA – Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se, između ostalog, kriminalizuje kleveta, ide na odlučivanje Ustavnom sudu RS.


Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske razmatrana je odluka Kluba Bošnjaka o o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, kao i amandman Kluba Bošnjaka na izmjene Krivičnog zakonika.

-Budući da nije postignuta saglasnost, predmet se upućuje Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda  Republike Srpske -  saopšteno je iz Vijeća naroda Srpske.

Ako na toj instanci bude utvrđeno da vitalni nacionalni interes nije prekršen, ovaj  zakon kojem se protive novinari, brojne nevladine organizacije, opozicija, kao i mnogi drugi građani, stupiće na snagu i počeće njegova primjena.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je naglasio da ovaj zakon koji je donesen u Narodnoj skupštini mnogo liberalniji nego u određenom broju zemalja EU i da predviđa mnogo manje kazne nego u 19 od 29 zemalja EU, dodajući da je u ostalim zemljama slično takvo zakonsko rješenje.

Stevandić je kao primjer naveo Sloveniju, gdje se ide u zatvor na dvije godine za ono što je u Srpskoj propisana kazna od 1.000 do 3.000 KM.

Stevandić je rekao da smatra da ovaj zakon ne tretira ništa što ima veze sa nacionalnošću, vjerskom, polnom, dobnom pripadnošću, nego isključivo rješava stvari u vezi sa klevetom.


​Glas Srpske