Apel građanima: Zaštitite imovinu, moguće jako nevrijeme :: Semberija INFO ::

 

Apel građanima: Zaštitite imovinu, moguće jako nevrijeme


Republika Srpska se priprema za izazovne vremenske uslove tokom vikenda i početkom naredne nedelje, s obzirom na najavljeno upozorenje na lokalne nepogode. Sjever i sjeverozapad regiona suočiće se s jakim pljuskovima praćenim grmljavinom, dok se očekuju udari vetra do 70 km/h na pojedinim sjevernim područjima.
 
Prema meteorološkim prognozama, u petak popodne i uveče, nova jaka kišna zona stiže iz pravca Jadranskog mora, zahvatajući najprije zapad i Hercegovinu, a potom će se proširiti na ostale predjele regiona tokom subote. Vikend i početak naredne sedmice obilježiće zahlađenje uz obilnije padavine.
 
Posebna pažnja se usmjerava na subotu, kada se očekuju jači pljuskovi praćeni grmljavinom, posebno u Hercegovini i na sjeveru, gdje se očekuje padavina u količini od 40 do 60 mm. Na jugoistoku regiona očekuje se manja količina padavina. Upozorenje na mogućnost bujičnih i urbanih poplava posebno je istaknuto zbog očekivanih obilnih padavina u kratkom periodu.
 
Nadležne službe pozivaju građane i lokalne vlasti da budu u pripravnosti i preduzmu neophodne mjere kako bi se umanjile posledice eventualnih poplava i olakšalo rukovođenje situacijom tokom nepogoda.
 
Svi stanovnici regiona pozivaju se na dodatni oprez tokom ovog perioda, uz praćenje aktuelnih vremenskih izvještaja i uputstava od strane nadležnih organa. Bezbijednost i zaštita građana ostaju prioritet, te je važno preduzeti sve neophodne mjere kako bi se izbjegle eventualne nepogode i rizici koji prate ovakve vremenske uslove.