Novi Grad: Obilježeno 28 godina od stradanja Srba u pogromu "Oluja" :: Semberija INFO ::

 

Novi Grad: Obilježeno 28 godina od stradanja Srba u pogromu "Oluja"


Dan sjećanja na ubijene i prognane Srbe iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj akciji "Oluja" obilježen je i u Novom Gradu, parastosom i spuštanjem vijenca sa Mosta spasa u rijeku Unu.

Ovaj naziv most koji povezuju Novi Grad i Dvor dobio je, jer je preko njega u avgustu 1995. godine prešlo više od 100 hiljada Srba sa Korduna, Banije i Like, bježeći pred hrvatskom vojskom. Za šest civila, koje su poginuli u napadu hrvatske avijacije na izbjegličku kolonu, u Svodni kod Novog Grada služen je pomen.



Nepreglednu kolonu izmorenih i protjeranih srpskih civila iz Like, Banije, Korduna i Dalmacije, osmog avgusta u Svodni, bombardovali su hrvatski avioni. Pred raketama hrvatskih aviona, živote su spasavali Srbi iz Krajine, ali i stanovnici Svodne. Milka Žujić priča da joj je tada uništen dio kuće, ali da su uspjeli preživjeti napad.

- Kada smo izašli iz kuća, oko kuće leševi. Baka i deda, što su pili kod nas kafu izašli su i nisu uspjeli ni do svojih kola doći jer kad je počelo bombardovanje bježali su na sve strane. Tu je bilo leševa koliko god hoćete - prisjeća se Žujićeva.

Most na Uni, između Dvora i Novog Grada, prije 28 godina bio je spas za više od stotinu hiljada protjeranih Krajišnika, koji su živote spasavali bježeći u Republiku Srpsku. U znak sjećanja na te tužne dane, u Unu je sa Mosta spasa i ove godine spušten vijenac.

- Gdje god da krenete preko ovog mosta prema Kordunu, baniji i tom dijelu Like vidite da su to samo zgarišta, ruševine, zakorovljene njive nešto što sigurno Evropa nema čime da se diči - rekao je Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad. 

U akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" protjerano je više od 220 hiljada Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine. Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” stradale su 1892 srpske žrtve.

- Od te brojke ukupno poginulih i nestalih mi još tražimo trećinu ili 631, a među njima je čak 51 procenat žena i 75 procenata civila - rekao je Savo Štrbac  direktor Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje. Za masovne zločine, koji su počinjeni u ovoj akciji, međutim, za 28 godina niko nije osuđen.

Porodice žrtve očekuju da bi dijelić pravde mogla dati optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota, osumnjičenih za bombardovanje izbjegličkih kolona u Svodni i na Petrovačkoj cesti, a koju je podiglo tužilaštvo u Beogradu.

Nakon pomena koji je služio paroh Zoran Blagojević, predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" i opštine Novi Grad položili su vijenci na spomen-krst.


RTRS