Turisti iz Turske hrle u Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Turisti iz Turske hrle u Srpsku


BANjALUKA – Strani turisti koji su došli da uživaju u blagodetima Srpske u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili su 55 odsto više dolazaka i noćenja u odnosu na isti period lani, a prednjače turisti iz Turske kojih je bilo za 200 odsto više.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) kazali su da je ovo uspješna godina, te da dolaze turisti sa svih meridijana.

Saradnik TORS-a za odnose sa javnošću Sanela Šimun navela je da su strani turisti ostvarili 159.545 dolazaka i 377.478 noćenja, prije svega, gosti iz zemalja okruženja, ali i iz Turske, Njemačke, Austrije, Grčke.

- Kada je riječ o domaćim turistima, ostvarili su 114.785 dolazaka i 270.047 noćenja. Ukupno, Srpsku je od januara do jula ove godine posjetilo 274.330 turista, koji su ostvarili 647.525 noćenja i to je za 15 odsto više dolazaka, odnosno za 13 odsto više noćenja nego u istom periodu lani - rekla je Šimunova.

Prema njenim riječima, gosti su se zadržavali u prosjeku 2,4 dana, a najveći broj noćenja turisti su ostvarili u mjestima koja posjeduju mjesta gdje idelana za aktivan odmor, kulturno-istorijske zanmenitosti, riječna i jezerska mjesta, te u banjskim i planinskim mjestima. Šimunova je dodala da je za sedam mjeseci ove godine uplaćeno 1,2 miliona KM boravišne takse, što je za 20,19 odsto više u odnosu za isti period prethodne godine.

Ona je navela da je ove sezone aktuelan rafting na Tari, Vrbasu i Uni, obilazak via ferate "Sokolov put" na Romaniji, ali i nacionalni parkovi, banjska i planinska mjesta i vjerski turizam.

- Mnogi hoteli nemaju kongresne sale, a taj vid turizma je isplativ i sve popularniji. Riječ je o velikim grupama ljudi koji, osim što učestvuju na seminarima i kongresima, uživaju i u drugim sadržajima, od gastro ponude do smještaja. Da bismo ih privukli moramo imati i hotela sa pet zvjezdica sa svim pratećim sadržajima, spa centrima, bazenima, jer često traže hotele sa jasno propisanim kriterijumima - istakla je Šimunova dodavši da nedostaje i smještaja nižih kategorija za velike ture.


Glas Srpske