Školsko zvono okuplja 118.000 đaka :: Semberija INFO ::

 

Školsko zvono okuplja 118.000 đaka


BANjALUKA - Školsko zvono ozvaničiće sutra početak nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, a nakon ljetnog raspusta u klupe ove godine sjeda 118.000 đaka, koji će, za razliku od prethodnih godina, znanje upijati pod budnim okom školskih policajaca i uz veći broj stručnih saradnika.

Predstavnici škola, čije su prostorije tokom raspusta osvježene i obnovljene, kažu da je sve spremno za početak školske 2023/2024. godine koja sa sobom uz mjere prevencije vršnjačkog nasilja donosi i niz promjena o pitanju programa, ali i 24 nova udžbenika. Za one koji se tek upoznaju sa školskim obavezama, u znak dobrodošlice prvog dana biće priređene priredbe i uručeni prigodni pokloni.

Da je sve spremno za novi početak, potvrdio je i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović koji kaže da su sve svoje planove sproveli na vrijeme.

- Održano je stručno savjetovanje kompletnog nastavnog kadra. Svi novi programi, koji su planirani od septembra, su odobreni, tako da nema nikakvih prepreka da školska godina počne - kazao je Damjanović poželjevši đacima i nastavnicima srećan početak nove školske godine.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić kazao je za “Glas” da nastava počinje u svim školama na području Banjaluke, Kotor Varoša, Kneževa, Čelinca, Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika.

- Zbog povećanog broja predmeta i grupa učenika banjalučka Građevinska škola je u problemu, jer nema dovoljno prostora, ali to nije razlog da nastava ne počne na vrijeme. Taj problem ćemo rješavati u hodu - kazao je Bajić koji je ujedno i direktor ove škole.

Posljednje pripreme za početak školske godine privode kraju i direktori srednjih škola sa područja Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Srpca, Gradiške i Prnjavora. Prema riječima predsjednice Aktiva direktora srednjih škola te regije Dražene Mršić, prijedorska Gimnazija ima manja oštećenja krova, ali to neće predstavljati problem za početak školske godine, jer ne prokišnjava, a sanacija je planirana uskoro.

- Olujno nevrijeme u proteklom periodu je oštetilo i krov na objektu gdje su smještene Elektrotehnička i Mašinska škola u Prijedoru, ali najvažnije je da učenici nisu ugroženi, samo bi eventualno veće padavine mogle napraviti probleme - kazala je Mršićeva i dodala da prepreka za početak nastave nije ni oštećenje krova Centra srednjih škola “Ivo Andrić” u Prnjavoru.

Đake s nestrpljenjem iščekuju i u osnovnim školama u regiji Istočno Sarajevo. Predsjednica ovog aktiva Jelena Čančar kazala je da je svih 18 osnovnih škola sa ovog područja što se tiče tehničko-materijalnih uslova spremno za sutrašnji dolazak đaka.

- Neki konkursi za kadar još su u toku, ali i to će u skladu sa zakonom biti završeno. Privodimo kraju pripreme za svečani doček prvačića - kazala je Čančareva. U novoj školskoj godini akcenat će, istakla je ona, biti stavljen na vaspitni rad sa osnovcima.

- Posebno je značajno to što je ove godine vaspitni rad na prvom mjestu, jer smatram da škole imaju veoma važnu ulogu u tome - rekla je Čančareva.

Nastava će početi i u svim osnovnim školama na području regije Bijeljina, potvrdio je predsjednik Aktiva direktora Predrag Račanović. On ističe da će od 1. septembra đacima i nastavnicima u svim školama biti dostupan priručnik “Zdravi životni stilovi” koji je objavilo i obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a služiće u svrhu realizacije časova odjeljenjskih zajednica.

- Priručnik je veoma interesantan i svrsishodan. Akcenat će se, između ostalog, staviti i na partnerski odnos sa porodicom, roditeljima učenika, gdje će stručne službe izraditi programe s ciljem sprečavanja nasilja i obezbjeđivanja bezbjednog boravka učenika u školi - kazao je Račanović.

Vlada Srpske obezbijedila je besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, pobjednike republičkog takmičenja u školskoj 2022/2023. godini, osnovce od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete u porodici sa troje i više djece, korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, kao i djecu korisnike prava na ličnu invalidninu. Besplatni udžbenici obezbijeđeni su i za odlične učenike od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece.

Grad Banjaluka obezbijedio je i ove godine udžbenike za sve ostale osnovce, a taj potez prati sve više lokalnih zajednica.

Međutim, troškovi opremanja đaka za roditelje su i dalje veliki, jer su za torbu, pernicu, sveske i ostali pribor, kao i neophodnu odjeću i obuću potrebne stotine maraka, dok su oni koji su kupovali i knjige morali izdvojiti i cijelu minimalnu platu, koja iznosi 700 maraka.

“Glas” poklanja

“Glas Srpske” je i ove godine pripremio poklone za školarce koji se već od sutra mogu naći uz primjerak “Glasa”. Učenike u novinama prvog dana škole očekuje raspored časova, tokom vikenda slovarica, dok je ponedjeljak planiran za tablicu množenja. Periodni sistem elemenata u novinama je predviđen u utorak, dok je srijeda rezervisana za poster sa anatomijom ljudskog tijela. U najstarijem dnevnom listu u Srpskoj i BiH ističu da je riječ o tradicionalnim poklonima koje “Glas Srpske” obezbjeđuje u saradnji sa partnerima “Aura osiguranje”, “EIB Internationale”, NLB banka, “Tržnica” i “Dunav osiguranje”, a sve s ciljem da obraduju đake povodom početka nove školske godine.


Glas Srpske