Podvig ljekara UKC-a Srpske: Spasili ženu kojoj je napukla srčana pretkomora :: Semberija INFO ::

 

Podvig ljekara UKC-a Srpske: Spasili ženu kojoj je napukla srčana pretkomora


Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izveli su pravi podvig kada su spasili ženu kojoj je, usljed saobraćajne nesreće, napukla desna srčana pretkomora.

Kako su naveli iz UKC-a, ženi je život spašen u zadnjoj sekundi zahvaljujući dobroj komunikaciji, timskom radu i stručnom kadru medicinskih profesionalaca.

Žena srednje životne dobi primljena je u UKC u jutarnjim satima i bila je životno ugrožena.

Tokom hitnog operativnog zahvata u grudnom košu tim Klinike za torakalnu hirurgiju uočio je vrlo rijetku rupturu (napuknuće) desne srčane pretkomore i srčane kese nastale usljed udara u saobraćajnom udesu te je hitno alarmiran tim Klinike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske.

Spriječili su iskrvarenje i samim tim smrt pacijentice.

Nakon zaustavljanja krvarenja iz srca izvršena je rekonstrukcija srčane kese te je u rekordnom roku sve usješno završeno i pacijentkinja je u zadnjem trenutku spašena.

Njeno zdravstveno stanje je danas stabilno, van životne opasnosti je i trenutno je hospitalizovana u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje gdje se oporavlja.

Prema riječima prof. dr Vlade Đajića, generalnog direktora UKC-a ovo je dokaz da ulaganje u opremu i kadar iz dana u dan daje odlične rezultate.

"Ono što je do samo prije nekoliko godina bila misaona imenica danas je realnost. Pored operacija na otvoreno srcu u UKC Republike Srpske se uspješno rade i hitni i složeni zahvati kao što je bio ovaj jučerašnji. Odgovornim rukovođenjem i nabavkom najsavremenijih medicinskih aparata, stručnim edukacijama medicinskog kadra, izgradnjom modernih operacionih sala spašen je još jedan ljudski život", naveo je Đajić i dodao:

"U UKC Republike Srpske spašavaju se životi pacijentima koji dolaze u našu ustanovu usljed teških srčanih oboljenja i otvorenih povreda na srcu, kao što je bio slučaj od juče. Ponosan sam na sve medicinske profesionalce iz UKC-a koji predano i časno rade svoj posao i spašavaju živote i čuvaju zdravlje stanovnika Republike Srpske".

(Glas Srpske)