Višković: Šmit da pribavi papire ili da se vrati u svoju zemlju :: Semberija INFO ::

 

Višković: Šmit da pribavi papire ili da se vrati u svoju zemlju


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je Kristijana Šmita da obezbijedi papire za obavljanje posla u BiH ili da se vrati u svoju zemlju i uživa u životu.

- Krajnje je vrijeme da se odgovara za svoje postupke. U medijima čak izgovaram njegovo ime i prezime, kao pojedinac on me u suštini ne zanima. Ako je dejtonskim ustavom predviđeno da visoki predstavnik u BiH treba da ima potvrdu u Savjetu bezbjednosti UN, a "gospodin dotični" to nema, onda on ne može biti legalan i kao takav nije priznat u Republici Srpskoj - rekao je Višković, govoreći o najavljenoj uredbi kojom će Šmitu biti zabranjen ulazak u Republiku Srpsku.

Naveo je da nema ništa ni protiv njega ni protiv zemlje iz koje dolazi, naglasivši da bi to isto učinili i da dolazi iz Ruske Federacije ili iz bilo koje zemlje EU.

- Moraš imati validna dokumenta da bi radio posao za koji se predstavljaš. Ono što danas imamo, pogotovo donošenje i nametanje zakona, dovodi nas u poziciju da neko ko je došao turistički u BiH kaže `ja danas ovdje odlučujem, ja se pitam i donosim zakone`", naveo je on.

Višković je postavio pitanje - šta će izbori u BiH, tolike skupštine, premijeri, ministri, uopšte vlast?

- Imate onda tog čovjeka pa neka on onda preuzme brigu za BiH, neka se brine za plate penzije i druga davanja. Ne, on radi po principu "ja ću birati ono što meni odgovara, a vi se bavite onim čime se ja u životu ne bih bavio" - rekao je Višković.


RTRS