Fond PIO: Saopštenje :: Semberija INFO ::

 

Fond PIO: Saopštenje


Stupanjem na snagu Uredbe o medicinskom vještačenju u penzijskom i invalidskom osiguranju, izvršene su izmjene i dopune koje se odnose na poboljšanje u postupku medicinskog vještačenja kod organa vještačenja Fonda PIO. Pod medicinskim vještačenjem podrazumijeva se ocjenjivanje radne sposobnosti odnosno utvrđivanje invalidnosti osiguranika koja u daljem postupku utiče na ostvarivanja prava na invalidsku penziju u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Akcenat je stavljen na izmjenu koja se odnosi na vještačenje  medicinske i radne dokumentacije od strane vještaka u prvom stepenu, dok se neposredni pregled osiguranika vrši izuzetno ako postoje opravdani razlozi za to. Vještak u prvostepenom postupku obavlja vještačenje na osnovu analize medicinske dokumentacije za vještačenje i verifikaciju dijagnoza koje utiču na invalidnost, kao i radnu dokumentaciju. U pogledu neposrednog pregleda  ista mogućnost je predviđena i kod vještačenja u drugom stepenu kao i reviziji.

Takođe osiguranik više nije obavezan dokumentaciju da dostavlja u Zavod za medicinu rada i sporta, već se ista putem poslovnice Fonda dostavlja organu vještačenja koji dalje postupa u skladu sa uredbom i zakonom.

Izmjene i dopune Uredbe o medicinskom vještačenju prvenstveno imaju za cilj maksimalno pojednostavljivanje procedure, skraćivanje vremena, uštede koje se odnose na osiguranike i Fond uz maksimalnu ažurnost administracije.