BIJELjINA: PORODICA, PRIJATELjI I SARADNICI OPROSTILI SE OD MILICE MARKOVIĆ :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: PORODICA, PRIJATELjI I SARADNICI OPROSTILI SE OD MILICE MARKOVIĆ



U Bijeljini je danas održan komemorativni skup povodom smrti Milice Marković, direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH. Milica Marković rođena je 2. novembra 1967. u Bijeljini, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odsjeku za romanske jezike. Bila je poslanik u NSRS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a potom i poslanik u Savjetu Evrope od 2006. godine do 2018. godine. Za direktora FIPA imenovana je 2020. godine. Bila je član SNSD-a od 2001. godine. Milica Marković imala je veoma bogatu karijeru, ali je, prije svega, bila požrtvovana majka, prijatelj, kolega i saradnik.



Porodica, prijatelji i saradnici oprostili su se Markoviće na komemorativnom skupu, na kojem je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odao zahvalnost za sve što je Markovićeva učinila za Republiku Srpsku.



- Na svim poslovima koje je obavljala radila je predano, bez ostatka, pošteno u odnosu prema narodu, prema svemu. Bila je borac na ličnom i na opštem planu i ono što je ona učinila zaista je veliko za Semberiju i za Republiku Srpsku. Preranom smrću Markovićeve, Republika Srpska i Semberija gube sigurno jednu od značajnih kćeri ove zemlje, ženu koja je imala mnogo toga da ponudi, ne samo svojoj porodici, nego čitavom društvu. Milica ostaje jedna snažna ličnost, snažan pečat našeg SNSD-a, žena koja je u Bijeljini preuzela da vodi našu organizaciju i postigla najbolji rezultat, koja nije imala kompromisa i kako to obično biva - sa ženama je u politici lakše sarađivati i sa njima ostvarivati pobjede", rekao je Dodik i podsjetio da je Markovićeva bila predan poslanik Narodne skupštine, u Predstavničkom domu i u Savjetu Evrope.



- Neka nam ostane u sjećanju onakva kakva je bila, energična, uvijek u pokretu, u nekoj užurbanosti, kao da je možda slutila da njen život neće dosegnuti daleke godine", naglasio je Dodik i istakao da je počastvovan poznanstvom sa Markovićevom.

U ime porodice na komemorativnom skupu se od Milice Marković oprostio Slaviša Marković, podsjećanjem na zajedničko djetinjstvo i odrastanje. 



- Draga Mila… ovako smo te zvali, prijatelji, porodica, rodbina, koji smo sa tobom proveli cijeli život. Za nas nisi bila Milica. Za nas si bila Mila. Očekivao sam da ću govoriti na veseljima naših Jovana i Stefana, a meni je pripala čast, a i bolna dužnost da se u ime porodice danas oprostim od tebe. Mila je uvijek bila najbolja i najuspješnija u svemu što je radila, a ljubav i vjera bili su joj osnov svakog uspjeha. Nikada nije živjela za sebe, ona je živjela za druge”, rekao je Marković.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Miroslav Milovanović, istakao je njenu stalnu borbu za zaštitu interesa Republike Srpske. 



- Milica je imala petlju da u Sarajevu kaže ono što većina muškaraca ne smije ni da pomisli u Bijeljini. Pamtiću je po mnogo stvari i sa njom se uvijek bilo načisto, jer nije jedno govorila, drugo radila, a treće mislila. Svoje stavove je jasno i nedosmisleno iznosila. Neka joj je vječna slava”, rekao je Milovanović.

Dugogodišnji saradnik Milice Marković, Svetozar Mihajlović, istakao je da je ona bila “beskrompomisni borac za pravdu, istinu i za očuvanje srpskog naroda i Republike Srpske”.



Na skupu su pročitani telegrami saučešća srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.

Od Markovićeve se oprostio i predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević ističući da njen “prerani odlazak predstavlja veliki gubitak za Bijeljinu i Republiku Srpsku.



- Hvala Vam na svemu što ste uradili za svoj grad i Republiku. Žao mi je što je Vaš život prerano prekinut, jer smatram da ste imali još puno toga da date za ovo društvo. Od Vas se imalo šta naučiti. Hvala Vam i na tome”, napisao je Đurđević  u knjizi žalosti.

U knjigu žalosti, upisao se i predsjednik GO SDS Tomica Stojanović.



- Milica je žena koju sam posebno cijenio, prije svega kao ženu, a zatim kao političara. Veoma humana, veliki vjernik i odličan političar. Bijeljina, a prije svega porodica, izgubila je puno. Na komemoraciji sam, prije svega, prisustvovao kao čovjek, i samo kao čovjek, a ne kao političar”, napisao je Stojanović.



Direktor „Autoputeva RS“ Nedeljko Ćorić, u knjizi žalosti je napisao da “danas, kada se opraštamo od tebe, želim da ti se zahvalim za 15 godina zajedničkog rada i političkog djelovanja. Hvala za sve savjete i kritike koje si mi upućivala sa namjerom da budemo nosioci političkog i društvenog rada u našoj državi”.

Milica Marković preminula je u petak, 6. oktobra u Beogradu nakon duge i teške bolesti. Sahranjena je danas, 10. oktobra, na Gradskom groblju u Pučilama.  


Semberija info - O. Stjepanović