Zakon i roditelji protjeruju “vejp” :: Semberija INFO ::

 

Zakon i roditelji protjeruju “vejp”


Republika Srpska treba što prije da krene stopama Srbije i izmjenom zakonskih propisa zabrani prodaju elektronskih cigareta maloljetnicima, s obzirom na to da trend konzumiranja “vejpa” uzima maha, a ni djeca ni mnogobrojni roditelji nisu svjesni štetnosti korišćenja tih proizvoda.

Poručuju to iz Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine Srpske, ljekari, prosvjetari, ali i udruženja potrošača.

Naime zbog masovne pojave “vejpova”, “pafova”, nikotinskih vrećica i sličnih proizvoda koje maloljetnici mogu slobodno kupovati jer ih zakon ne prepoznaje kao duvanske proizvode pred poslanike u Srbiji uskoro stižu izmjene propisa kojima će biti regulisana njihova prodaja i dostupnost mladima.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku NSRS Aleksandar Subotić kaže da elektronske cigarete nikako ne smiju biti dostupne maloljetnicima.

- Podržavam sve ideje i prijedloge koji doprinose poboljšanju zdravlja omladine. Vjerujem da će to svi ljekari u Narodnoj skupštini podržati, bez obzira na to kojoj partiji pripadali - kazao je Subotić.

Njegova zamjenica u Odboru Maja Dragojević Stojić kazala je za “Glas Srpske” da je činjenica da sve više maloljetnika konzumira cigarete, od običnih do elektronskih, koje su možda čak i opasnije od duvana, zbog svih dodataka koji idu uz njih.

- To treba spriječi što je prije moguće. Na prvom sastanku Odbora nastojaćemo da pokrenemo inicijativu da ta pojava bude suzbijena, jer samo svi zajedno možemo da doprinesmo kvalitetnijem životu stanovništva, prvenstveno djece - kazala je Dragojević Stojić i pozvala i druge institucije da se uključe u ovu priču.

Prema riječima izvršne direktorice Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murise Marić, roditelji snose najveću odgovornost zbog postupaka djece.

- Roditelji moraju više da se uključe, da objasne djeci koliko su štetne elektronske cigarete. Ne može se sve regulisati ni zakonima ako porodica ne učestvuje u tome - istakla je ona.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da prate tendencije u razvoju tržišta i regulisanju oblasti upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, ali i alternativnih proizvoda koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, kako u regionu, tako i u Evropi.

- Srpska razmatra najadekvatnije načine regulisanja ove oblasti. Ministarstvo ostaje posvećeno zagovaranju ograničavanja korišćenja duvanskih proizvoda koji su štetni za zdravlje stanovništva, što bi u dogledno vrijeme trebalo i zakonski preciznije definisati - kazali su u ministarstvu.

Prioriteti
Kada je riječ o zabrani pušenja u zatvorenim objektima, u Ministarstvu zdravlja podsjećaju da je Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje Vlada RS usvojila krajem 2017. godine, ali je povučen iz procedure radi dorade, imajući u vidu nepostojanje šireg društvenog konsenzusa kada je riječ o predloženim rješenjima.

- Pandemija virusa korona je nametnula druge prioritete, kao i potrebu izrade sistemskih zakona u oblasti zdravstva koji su usvojeni u toku prošle godine. Oni su rađeni sa namjerom da na jasne osnove postavimo put budućeg razvoja zdravstvenog sistema - istakli su u ministarstvu.

(Glas Srpske)