ROS obilježila Svjetski dan mentalnog zdravlja – Nije sramota obratiti se psihologu ili psihijatru! :: Semberija INFO ::

 

ROS obilježila Svjetski dan mentalnog zdravlja – Nije sramota obratiti se psihologu ili psihijatru!



Čini se da stigma u vezi sa odlaskom kod psihologa i psihijatra polako nestaje i da je sve više mladih osoba u Bijeljini koje se ne libe da potraže stručnu pomoć ukoliko primijete promjene poput anksioznosti i depresije, što je veliki korak ka rješavanju problema koji su evidentni kod velikog broja članova društvene zajednice, poručeno je na sinoćnjem predavanju koje je Republička omladina Srpske /ROS/ organizovala povodom 10. oktobra – Svjetskog dana mentalnog zdravlja.



Član Povjereništva ROS-a Ana Bajić rekla je novinarima da je tema sinoćnjeg predavanja bila 
„Učinimo mentalno zdravlje globalnim prioritetom za sve“.

- Želimo da ukažemo koliko je mentalno zdravlje važno za sve nas i koliko smo kao pojedinci odgovorni za opšte stanje u društvu. Svjedoci smo da je, između ostalog, virus korona uticao na stanje mentalnog zdravlja omladine, u vidu depresije, anksioznosti, te nam je cilj da dokažemo mladima, koji su večeras u velikom broju u publici, da nije sramota otići na pregled kod psihologa ili psihijatra – navela je Bajićeva.



Psihijatar u Centru za mentalno zdravlje Bijeljina Oleg Grubač kaže da bi o mentalnom zdravlju trebalo razmišljati svakog dana, a ne samo 10. oktobra, te da je ono važno koliko i svi drugi oblici zdravlja kod čovjeka.

- Mentalno zdravlje je podjednako važno kao i somatsko, jedno bez drugog ne ide. Mislim da stanje nacije i svih nas nije baš najbolje u tom smislu i da moramo mnogo da radimo na tome. Jedan od načina su ova predavanja, kao vid preventive. Smatram da ima pomaka, da je manja stigma javiti se psihijatru ili psihologu, ali na tome treba da rade i mediji, da stalno pričamo o ovakvim temama i da ljudi shvate da je otići kod psihijatra jednako kao otići kod kardiologa ili dermatovenerologa – istakao je Grubač.

On je naglasio da probleme u vezi sa mentalnim zdravljem prvenstveno imaju mladi, adolescenti i gerijatrijska populacija.

- Primijetili smo da nam se stariji sve više javljaju, jer radno sposobni mladi odlaze u inostranstvo, a oni ostaju sami. To je, takođe, veliki i aktuelan problem – dodao je Grubač.

Psiholog Tamara Šućur upozorila je da mladi najčešće imaju mentalne probleme zbog korištenja Interneta, ali da je i pandemija virusa korona ostavila posljedice.

- Za večerašnje predavanje sam pripremila upitnik koji sam podijelila mladima, kako bi se mogli pronaći u cijeloj ovoj priči. Kada odgovore na postavljena pitanja, bolje će razumjeti svoje emocije i razmišljanja, izbaciće ono što ih muči. I kroz svoje iskustvo, iz dana u dan, vidim da je pomoć psihologa sve traženija, da se o tome otvoreno govori, i drago mi je što se stigma polako, ali sigurno gubi – zaključila je Šućurova. 



Procjenjuje se da se svaka četvrta osoba na svijetu tokom života suočava sa nekim mentalnim poremećajem. Oko 20 odsto djece i adolescenata ima neki mentalni poremećaj, a svaka sedma osoba u BiH pati od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Svjetska zdravstvena organizacija od 1992. godine 10. oktobra obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja.