MILAN DAKIĆ: MILIONSKE INVESTICIJE U SVIM DIJELOVIMA SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

MILAN DAKIĆ: MILIONSKE INVESTICIJE U SVIM DIJELOVIMA SRPSKE


FOTO: DEMOS
Putevi u Republici Srpskoj su u relativno dobrom stanju, a u toku je nekoliko velikih i višemilionskih investicija, rekao je u ATV jutru Milan Dakić, v.d. direktora ”Puteva Srpske”.

U Republici Srpskoj ima 4.220 km puteva, što regionalnih, što magistralnih, a ”Putevi Srpske” održavaju i jedan dio lokalnih puteva.

”'Putevi” uz posebnu odluku Vlade Srpske, održavaju i jedan dio lokalnih puteva koji su progalšeni kao prioritet”, rekao je Dakić.

Dakić je objasnio da smo naslijedili puteve iz SFRJ koji nisu predviđeni za sadašnju količinu transporta.
“Pratimo sve puteve koji su u problemu, da se unaprijed uradi dokumentacija, a onda da se pristupi radovima. U 2023. smo uradili primopredaju nekoliko velikih projekata”, izajvio je Dakić.

U protekla tri mjeseca su predati projekti Šipovo – Kupres, investicija vrijedna preko 18 miliona KM, putni pravac Srbac – Prnjavor – Teslić, vrijednosti 27 miliona KM, što je ozbiljna investicija.

”Tenutno radimo na  putnom pravacu Han Pijesak – Sokolac – Podromanija, projekat je vrijedan 18 miliona KM, ali smo tek na pola posla. U isto vrijeme radimo put Vlasenica – Han Pijesak, a vrijednost investicije je sedam miliona KM“, naveo je Dakić.

Što se tiče Hercegovine, trenutno se radi putni pravac Foča – Šćepan Polje.

”Potrebno je 12 miliona da se završi 5,6 kilometara puta gdje imamo dva ozbiljna klizišta. Nastavljamo sa projektom Foča – Šćepan Polje, u pregovorima smo sa Svjetskom bankom. Moramo dogovoriti pomjeranje graničnog prelaza sa Crnom Gorom, to je ozbiljan i veliki  projekat, a preko 75 milionaKM će biti potrebno da se to uradi. Na taj projekat se nadovezuje jedan bitan pravac, Gacko – Foča”, kaže Dakić.

Dodao je da je teško govoriti o tačnom datumu završetka radova, jer neki od tih pravaca prolaze kroz nezgodan teren, poput kanala, pored rijeka, i slično.

Što se tiče zimske sezone, Dakić kaže da je sve spremno.

(DEMOS)