Draganić: Formiranje trećeg entiteta znači vraćanje u 1992. godinu :: Semberija INFO ::

 

Draganić: Formiranje trećeg entiteta znači vraćanje u 1992. godinu


Član glavnog odbora PDP-a Ratomir Draganić izjavio je da će Republika Srpska i Posavina biti ugroženi ako se realizuju težnje HDZ-a da bude formiran treći entitet, te da je nevjerovatno da predsjednik RS Milorad Dodik daje podršku ovoj ideji i tako umanjuje vrijednost svega onoga što su srpski borci dali za stvaranje Republike.


 
,,Orašje se vodi kao županija, i dio Posavine koji spaja istok i zapad RS biće u tom slučaju pridodat trećem entitetu. Tako će RS izgubiti teritorijalni integritet i ponovo ćemo se vratiti u 1992. godinu. Mnogo naših boraca dalo je živote za probijanje tog koridora i zato ne smijemo dozvoliti stvaranje trećeg entiteta'', rekao je Draganić novinarima u Bijeljini.
 
Draganić, koji je borac prve kategorije i odlikovan Karađorđevom zvijezdom, istakao je da aktuelna Vlada RS i vlast ne vode računa o boračkoj populaciji.
 
,,Kada je predsjednik Vlade 2000. godine bio Mladen Ivanić, zagarantovana minimalna penzija za borce prve kategorije iznosila je 506 KM, a 2008. godine, kada je Milorad Dodik preuzeo ovu funkciju, izmjenom zakona o PIO smanjio je borcima penzije od 120 do 200 KM'', naglasio je Draganić.
 
On je dodao da Vlada Federacije BiH svojim odlikovanim borcima obezbjeđuje novčani dodatak na mjesečnom nivou, a odlikovani borci u RS dobijaju dodatak jednom godišnje, i to u iznosu od 200 do 350 KM.
 
,,Borcima se mora vratiti dostojanstvo. PDP se zalaže i za to da svakom djetetu poginulog borca koje kupuje prvi stan bude izvršen povrat pdv-a, a svim borcima od 1991 do 1996. godine da se uplati staž, s tim da duplo priznavanje staža iz rata ostane na snazi'', kaže Draganić.
 
A.Lj.