Ekspert energetske efikasnosti iz Njemačke Miroslav Kojadinović: Srpska mora više iskoristiti energetski potencijal :: Semberija INFO ::

 

Ekspert energetske efikasnosti iz Njemačke Miroslav Kojadinović: Srpska mora više iskoristiti energetski potencijal


Privrednik iz Njemačke Miroslav Kojadinović, porijeklom iz Republike Srpske, član je državne komisije iz BDSF /Njemačke organizacije sudskih vještaka/ koja se bavila tumačenjem zakona o energetskoj efikasnosti u Njemačkoj koju su izglasali poslanici u Bundestagu a koji stupa na snagu 1. januara 2024. godine.
 
Ovaj znameniti Srbin, koji je ekspert energetske efikasnosti, a po profesiji je industrijski arhitekt u inžinjeringu čiji je posao  izgradnja postrojenja visokog kompleksa u hemijskoj i farmaceutskoj industriji poznat je kao veliki dobrotvor i promoter Republike Srpske.
 
Kojadinović je rekao da Republika Srpska ima ogroman energetski potencijal koji nažalost nije dovoljno iskorišten i dodao da je na svim meridijanima promovisao ove potencijale Srpske.
 
Kao član njemačke državne komisije, Kojadinović radi na poboljšanju energetske efikasnosti, koja u posljednim godinama nija dala očekivane rezultate, a prema njegovim riječima prijeko je potrebna čovječanstvu.
 
-Iz današnje perspektive, kotlovi na prirodni gas imaju budućnost u srednjeročnom periodu. To remeti povećanje proizvodnje toplotnih pumpi, a time i prodajne brojke opadaju. Pitanje je na koju infrastrukturu želimo da se oslanjamo u budućnosti. Metan? Vodonik? Ili električna infrastruktura kako bismo mogli raditi s toplotnim pumpama?-kaže Kojadinović o ovoj temi koja je goruća u skoro svim evropskim državama.
 
On kaže da je u Njemačkoj planirano da opštine sa više od 100.000 stanovnika moraju da izrade toplovodni plan od sredine 2026. godine, a manje opštine od sredine 2028. godine.
 
Kojadinović smatra da upravo ove stvari treba da budu vodilje u Republici Srpskoj.
 
Energetska efikasnost je bila i tema dolaska delegacije koju je Kojadinović nedavno doveo u Srpsku na čelu sa Štefanom Frišom koji je član Upravnog odbora kompanije “Endži” koja ima više od 350.000 zaposlenih, prije više od mjesec kada su posjetili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu Skupštinu Republike Srpske i razgovarali sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem o mogućnosti ulaganja u energetski sektor Srpske.