Slaviša Marković: Najvažnije političko pitanje jesu izmjene i dopune Izbornog zakona :: Semberija INFO ::

 

Slaviša Marković: Najvažnije političko pitanje jesu izmjene i dopune Izbornog zakona


Najvažnije političko pitanje koje treba biti riješeno do kraja ove godine jesu izmjene i dopune Izbornog zakona, u smislu tehničkih izmjena, koje bi omogućile zakonite i poštene izbore.

Rekao je ovo potpredsjednik PDP Slaviša Marković, koji je i predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske.

Ističe da su preduslovi za organozovanje zakonitih i poštenih izbora uvođenje skeniranja glasačkih listića, biometrijske identifikacija glasača i video nadzora nad radom biračkih odbora.

- Ono što je bitno pojasniti jeste da niko ne govori o elektronskom glasanju, nego o načinima kako da se izbjegnu manipulacije glasačkim listićima i jasnom utvrđivanju ko je stvarno izašao na glasanje. Svi politički akteri koji nemaju namjeru da krađom i manipulacijama prekrajaju biračku volju bi trebali biti za ove izmjene, a oni koji su protiv toga, sami se razotkrivaju. Prvi test političke volje će biti uskoro, budući da je PD PS BiH zadužio Savjet ministara da izradi izmjene i dopune Izbornog zakona – rekao je Marković.

Kaže da je simptomatično kako su izmjene Izbornog zakona, odnosno usvajanje „paketa integriteta“, posljednje pitanje o kojem se oglašavaju predstavnici međunarodne zajednice u BiH, prvenstveno Delegacija EU.

- Zakoniti i pošteni izbori su stub demokratije, a ako su nekome puna usta demokratskih načela, trebalo bi valjda da insistira na prvom i osnovnom. Kako uopšte razmatati EU integracije, ispunjavanje svih drugih prioriteta, ako nisu obezbijeđeni uslovi da se regularno provode izbori, a samim tim izabere i legitimna vlast koja treba provoditi reforme na EU putu. Pomno ćemo pratiti reakcije i ponašanja iz EU delegacije u narednom periodu, što će pokazati da li su još neki predstavnici međunarodne zajednice dio dogovora Dodik.