Niža cijena brašna, ali ne i hljeba :: Semberija INFO ::

 

Niža cijena brašna, ali ne i hljeba


  Izvor: RTRS / Glas Srpske

​Cijene pšenice na svjetskom tržištu, kao i brašna znatno su niže nego u prethodnom periodu. Međutim izostala je korekcija cijena hljeba i ostalih pekarskih proizvoda.

U Udruženju za zaštitu potrošača kažu da su ispunjeni svi preduslovi za pojeftinjenje hljeba, a pekari tvrde da visoka cijena rada, efekti inflacije i krize još im drže vezane ruke.

Niže cijene brašna na tržištu nisu u maloprodaji donijele jeftiniji hljeb. Iako u većini slučajeva gramaža stagnira i ne prelazi 600 grama, cijene su itkekako rasle, pa tako je četvoročlana porodica na dnevnom nivou primorana da kupi minimalno dva hljeba.

Otkupna cijena brašna za pekare iznosi od 0.63 do 0.73 pfeniga po kilogramu, u zavisnosti od vrste i kvaliteta. Na policama marketa, pet kilograma brašna košta oko sedam maraka, pa tako pojedini građani rješenje pronalaze u vlastitoj kuhinji.

Umjesto cijene, neophodan je rast kvaliteta, stav je Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

- Smatram potpuno neopravdanim poskupljenje peciva i hljeba na našem tržištu, imajući u vidu činjenicu da ni po kvalitetu, ni po životnom standardu i otkupu naših proizvoda, ne mogu da zadovolje te parametre - istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača jasni, uslovi za pojeftinjenje hljeba i peciva postoje, ali ne postoji volja.

- Cijena otkupne pšenice je jako mala i stekli su se uslovi za smanjenje, kada se uzme u obzir da je i cijena nafte pala. Nažalost, naši pekari nisu se udostojili da snize cijene svojih proizvoda - poručio je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija".