Izlaz iz sistema PDV-a na lični zahtjev :: Semberija INFO ::

 

Izlaz iz sistema PDV-a na lični zahtjev


Foto: Ilustracija
Obveznici sa godišnjim prometom ispod 100.000 maraka dužni su da Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnesu zahtjev za odjavu registracije iz sistema PDV-a, jer taj postupak neće biti pokretan automatski po službenoj dužnosti.

Parlament BiH krajem prošlog mjeseca usvojio je izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim se prag oporezivanja povećava sa 50.000 na 100.000 KM. Navedena izmjena na snagu je stupila 2. decembra.

U UIO BiH za “Glas” pojašnjavaju da se postupak registracije i upisa u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza sprovodi po propisima koji važe u trenutku podnošenja zahtjeva za registraciju, odnosno u trenutku pokretanja postupka registracije po službenoj dužnosti.

- To znači da će se zahtjevi svih pravnih i fizičkih lica koja su ostvarila oporeziv promet u iznosu većem od 50.000 KM i podnijela zahtjev za upis i registrovanje u Jedinstveni registar prije stupanja na snagu izmjena Zakona o PDV-u rješavati po propisima koji su važili u trenutku pokretanja istog - istakao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević.

Imajući u vidu da je usvajanje navedene izmjene zakona izazvalo veliko interesovanje poslovne zajednice u smislu njenog uticaja na postupak prestanka registracije obveznika PDV-a, Kovačević ukazuje da UIO neće po službenoj dužnosti pokretati postupak prestanka registracije za one obveznike koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili promet ispod praga oporezivanja.

- Međutim, prioritet u rješavanju po zahtjevima obveznika za prestanak registracije imaće zahtjevi koji su podneseni iz razloga što su obveznici u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili promet ispod praga oporezivanja, odnosno za obveznike koji budu u kalendarskoj 2023. godini ostvarili promet ispod 100.000 KM - pojasnio je Kovačević.

On je dodao da se navedeno ne odnosi na obveznike kojima je odobrena dobrovoljna registracija po osnovu PDV-a i koja shodno zakonu traje najmanje 60 mjeseci, nakon čega navedeni obveznici mogu podnijeti zahtjev za prestanak registracije.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže za “Glas” da svaki novi zakon kod građana u početku primjene stvori brojne nejasnoće, što je slučaj i sa ovim propisima.  

- Na kraju smo kalendarske godine, kada se promet kod mnogih približava tom famoznom iznosu od 50.000 KM, nervozni su, ne znaju smiju li prekoračiti taj prag. Ono što treba da znaju je da prelaskom tih 50.000 KM neće ući u sistem PDV-a, ali će izgubiti status malog preduzetnika i pogodnosti koje idu uz to. Sada je neophodno da Republika Srpska uskladi Zakon o porezu na dohodak sa izmjenama Zakona o PDV-u - kazao je Bratić i dodao da je realno da primjene u punom obimu zažive od januara 2024. godine.

Inicijativu o izmjeni Zakona o PDV-u pokrenuli su privrednici jer, kada je usvajan Zakon o porezu na dodatu vrijednost, promet od 50.000 KM kao prag ulaska u sistem PDV-a bio je odmjeren. U međuvremenu ga je pojela inflacija i postao je prenizak čak i za zanatlije.

Registracije

U UIO BiH kažu da je u ovoj godini broj zahtjeva za registraciju u sistem PDV-a veći za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Gotovo za isto toliko je broj zahtjeva za registraciju u 2022. bio veći u odnosu na 2021. godinu. Značajnim dijelom povećan je broj zahtjeva koji se odnosio i na preduzetnike - rekli su u UIO.

(Glas Srpske)