Odbrana predsjednika Srpske podnijela žalbu Sudu BiH :: Semberija INFO ::

 

Odbrana predsjednika Srpske podnijela žalbu Sudu BiH


Foto: РТРС
- Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu BiH koji je odbio premještanje procesa u nadležni sud u Banjaluku, izjavio je branilac predsjednika Srpske Goran Bubić.
Bubić je pojasnio i da žalba sadrži i proceduralni prigovor, koji se, između ostalog tiče, blagovremenosti prijedloga.

- Mi smo istakli četiri grupe izjava koje utiču na nezavisnost i nepristrasnost Suda BiH - rekao je Bubić.
Jedan od prigovor se tiče blagovremenosti prijedloga.

- Smatramo da glavni pretres uopšte nije zakazan. Pozvali smo se na praksu. Zahtjev je blagovremen ako je podnesen prije početka suđenja, a zakon definiše početak suđenja čitanjem optužnice - istakao je Bubić, prenosi RTRS.

Paralelno sa žalbom podnesen još jedan prijedlog za delegaciju nadležnosti, ali iz drugih razloga u odnosu na ove iz tekućih prijedloga.

- Tekući prijedlog se tiče izjava Kristijana Šmita, izjava ambasadora SAD i Velike Britanije, i te tri izjave se tiču uplitanja u nezavisnost Suda. Četvrta izjava, jeste izjava predsjednika Suda BiH koji se negativno izjašnjavao o predsjedniku Republike Srpske - naglasio je Bubić.

Ročište u predmetu protiv Dodika i v.d direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića Lukića odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

(Glas Srpske)