Putovanja radost za učenike, odgovornost za nastavnike :: Semberija INFO ::

 

Putovanja radost za učenike, odgovornost za nastavnike


Foto: Ilustracija
Maturska ekskurzija generacijama učenika ostaje zauvijek upisana u vrhu liste događaja koji se doživotno pamte, a škole širom Srpske već su započele pripreme.

Iako na višednevno putovanje zajedno sa razrednim starješinama učenici odlaze tek naredne godine, organizacija počinje mnogo ranije, a kako za "Nezavisne novine" objašnjava Željka Opačić, direktorica banjalučke osnovne škole "Ivo Andrić", tokom cijele školske godine traju aktivnosti kako bi se ekskurzija realizovala.

Kako objašnjava, već u septembru su anketirali roditelje kako bi vidjeli njihovu zainteresovanost, a zatim se razmatraju destinacije, te slijedi dalja procedura.

"Kada dobijemo saglasnost iz Republičkog pedagoškog zavoda, onda ide procedura izbora najbolje agencije, a u drugom polugodištu se ostavi prostor da roditelji mogu plaćati u mjesečnim ratama", istakla je Opačićeva.

Konkretno, đaci škole na čijem je čelu svoje dane na ekskurziji provešće u Srbiji, a tom prilikom, između ostalog, posjetiće Novi Sad, Beograd i Kragujevac.

Kako ističe, dok je za učenike ekskurzija radost, za nastavnike je odgovornost.

"Velika je to obaveza. Čak se dešava da odjeljenske starješine ponekad i ne mogu da preuzmu taj teret. Svjedoci smo raznih dešavanja koja nisu baš za pohvalu. Kada se vratimo zdravi i svi na broju, nema veće sreće ni roditeljima, ni nama", ističe Opačićeva, dodajući da se na ekskurziji učenici dodatno upoznaju.

Na ekskurziju u Srbiju će i većina učenika iz regije Istočnog Sarajeva, a prema riječima Jelene Čančar, predsjednice Aktiva direktora osnovnih škola ove regije, škole su u proceduri organizacije ili su već završile svoje procedure.

"U našoj regiji je uglavnom škola u prirodi na Jahorini, a par škola ide u Trebinje. Ostale škole, većinom deveti razredni, ekskurzije izvode na teritoriji Republike Srbije", istakla je Čančarova za "Nezavisne novine".

Ekskurzija, pored druženja i zabave, ima i edukativni moment, jer učenici, iako su tokom tih dana odvojeni od knjige i školske table, obilazeći mnoge gradove i značajna kulturna i istorijska mjesta u njima, uče mnogo na licu mjesta.

Pripreme za matursku ekskurziju započele su i škole u najjužnijem gradu Srpske, potvrdio je Milorad Nadaždin, direktor Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški", koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

"Škole iz Trebinja godinama idu u Srbiju. Obično obilaze Kragujevac, Beograd i Novi Sad, standardna maršruta", rekao je Nadaždin za "Nezavisne novine".

Na put po Srbiji krenuće i đaci Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Prnjavora, gdje će provesti pet dana svoje ekskurzije.

"U okviru plana ekskurzije učenici će obići Višegrad, zatim će ići do Tare, a posjetiće i Vrnjačku Banju. Takođe, posjetiće Kragujevac, kao i Beograd. Te destinacije posjećujemo već godinama, tako da su provjerene, pa će i ove godine učenici ići na ekskurziju tom relacijom", rekla je direktorica ove prnjavorske škole Jasmina Malešević.

(Nezavisne)