IZIS u funkciji u šest domova zdravlja :: Semberija INFO ::

 

IZIS u funkciji u šest domova zdravlja


U domovima zdravlja Čelinac, Kalinovik, Višegrad, Nevesinje, Han Pijesak i Šamac od danas će biti omogućen rad u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U navedenim domovima zdravlja, koji su prvi sprovele potrebne bezbjednosne preporuke, zdravstveni radnici moći će koristiti sve aplikacije IZIS-a, izuzev laboratorije.

- To se odnosi na službe porodične medicine, hitne medicinske pomoći, pedijatrije i ginekologije, te centra za bazičnu rehabilitaciju i centra za mentalno zdravlje. Kada su u pitanju laboratorije, budući da su posebnim servisima zdravstvenih ustanova povezane sa IZIS-om, naknadno će biti omogućena razmjena podataka sa tim servisima dok se provjeri i njihova bezbjednost - saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se navodi da će se rad u IZIS-u omogućavati sukcesivno tako što će sistem biti pušten prvo u Domu zdravlja Čelinac, a zatim tokom dana i u ostalim navedenim ustanovama.

- Namjera nam je da zbog pojačanog nivoa bezbjednosti i određenih novina koje su uvedene u IZIS-u, provjerimo kako će sistem funkcionisati u svakoj zdravstvenoj ustanovi. Ovom prilikom molimo i zdravstvene radnike i pacijente za razumijevanje budući da je očekivano da će na samom početku rada sistem biti nešto sporiji upravo zbog novih mjera bezbjednosti - poručili su iz Fonda.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ponovili su da su svi medicinski i lični podaci građana u IZIS-u sačuvani i bezbjedni.

IZIS je pretrpio hakerski napad zbog čega je bio onemogućen rad.

(Nezavisne)