Ministarstvo prosvjete i kulture: Uložićemo žalbu posredstvom Pravobranilaštva Srpske :: Semberija INFO ::

 

Ministarstvo prosvjete i kulture: Uložićemo žalbu posredstvom Pravobranilaštva Srpske


Фото - РТРС
Izvor: RTRS

Ministarstvo prosvjete i kulture će, posredstvom Pravobranilaštva Republike Srpske, uložiti žalbu Okružnom sudu u Bijeljini protiv prvostepene presude Osnovnog suda u Bijeljini gdje je nepravosnažnom sudskom odlukom naziv maternjeg jezika koji djeca izučavaju promijenjen je "bosanski", potvrdila je za RTRS ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić.

Kada je u pitanju upotreba jezika i pisma u osnovnim školama u Republici Srpskoj, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske postupa u skladu sa Ustavom Republike Srpske i zakonima kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na upotrebu jezika i pisma, istakli su u saopštenju.

Ustavom Republike Srpske je propisano da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, te da su službena pisma ćirilica i latinica.

- Učenicima bošnjačke nacionalnosti upisuje se u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu sa odredbama Ustava Republike Srpske kao jezik bošnjačkog naroda - naglasili su.