Srpska planira investicije teške više milijardi maraka :: Semberija INFO ::

 

Srpska planira investicije teške više milijardi maraka


- Vlada Republike Srpske usvojila je dokument Programa javnih investicija, u kome se je sadržan pregled investicionih projekata koji su u toku, projekata za koje su obezbijeđeni ili već izvjesni izvori finansiranja, kao i pregled kandidovanih prioritetnih projekata koji još nemaju obezbijeđene izvore finansiranja.

Prema ovom dokumentu, zaključuje se da je u periodu 2024-2026. godina, Srpska spremna za investicije vrijedne više milijardi KM.

Naime, u pomenutom periodu, ugovorene su investicije u iznosu od 2,8 milijardi KM, dok je za iskazane prioritetne potrebe, do sedam projekata po instituciji, iskazana potreba za dodatne investicije u iznosu od 3,4 milijarde KM (radi se o, kako su pojasnili iz Vlade, projektima bez obezbjeđenih izvora finansiranja).

Sa druge strane, ukupna vrijednost svih kandidovanih projekata ministarstava i institucija iznosi 9,3 milijarde KM.

"Analiza sektorske strukture investicija u periodu 2024-2026. godina pokazuje da se najveće investicije (94,09 odsto) realizuju u sektorima energetike, saobraćaja, zdravstva i poljoprivrede", rečeno je iz Vlade RS.

Kada je u pitanju energetika, zaključno sa 2026. godinom, obuhvaćeni su projekti vrijedni 2,1 milijardu KM, a najveća ulaganja, koja iznose 375 miliona KM, planirana su za projekat izgradnje HE "Buk Bijela" u okviru "Hidroelektroenergetskog sistema Gornja Drina" (ovaj projekat je ukupno vrijedan 570 miliona KM).

Nešto manji iznos planiran je za potrebe izgradnje HE Dabar, a u ovaj projekat u periodu 2024-2026. biće uloženo 328 miliona KM.

Još jedan hidroenergetski projekat dobio je pozamašnu svotu novca, a to su tri hidroelektrane na rijeci Bistrici (B-1, B-2a i B-3), gdje će biti uloženo 177 miliona KM (ukupna vrijednost projekta je 287 miliona KM).

Nakon energetike, Vlada Srpske najviše investicionih sredstava spremila je za oblast trasporta i to 1,2 milijarde maraka.

Najvredniji projekat iz ovog sektora biće izgradnja mreže auto-puteva na dionici Brčko-Vukosavlje, gdje će biti uloženo pola milijarde KM.

"Planirano je i finansiranje, projektovanje i izgradnja autoputa Bijeljina-Rača. Ukupna vrijednost ovog projekta je 258 miliona KM", saopštili su iz Vlade Srpske.

Sljedeća oblast u koju je izvršna vlast odlučila nastaviti investirati je zdravstvo, a za brojne projekte planirano je 740 miliona KM, od čega će u periodu 2024-2026. godine biti uloženo 337 miliona KM.

"Najveći iznos ulaganja, 96,3 miliona KM planiran je po projektu izgradnja i opremanje novog objekta JZU Bolnica Trebinje, a ukupna vrijednost tog projekta je 128,5 miliona KM", navodi se u vladinom saopštenju.

Pored toga, Programom javnih investicija obuhvaćeno je i finansiranje po projektima Finansiranje politike programskog razvoja zdravstva BiH- DPF 1 za koji je u periodu 2024-2026. planirano uložiti 72,2 miliona KM, kao i Projekat unapređenja zdravstvenog sistema u BiH – HSIP u iznosu od 56,3 miliona KM.

Vlada RS se okrenula i poljoprivredi, a dvogodišnja ulaganja u tu oblast iznosiće 67,5 miliona KM.

"Finansijski najzahtjevniji je Projekat otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede čija je ukupna vrijednost 60 miliona KM", poručeno je iz Vlade RS.

Takođe , planirano je i 102 miliona KM za projekte u okviru odjeljka zaštita životne sredine.

Pored navedenog, postoje i prioritetni projekti, ali za koje još uvijek nisu obezbijeđeni izvori finansiranja.
"Posmatrajući do 7 najprioritetnijih, u periodu 2024-2026. godina, finansijski najzahtjevniji projekti su iz energetike i vrijedni su 942,6 miliona KM, saobraćaja i veza – 509,7 miliona KM i zdravstva – 224,4 miliona KM", pojasnili su iz Vlade RS.

Iz Vlade Srpske su napomenuli da su u izradi Prijedloga programa javnih investicija uključene i sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, a one su prijavile ukupno 112 projekata u implementaciji.

"Za te projekte će u periodu 2024-2026. godina biti ukupno uloženo 68,38 miliona KM. Takođe , u ovom periodu je kandidovano 328 projekata bez obezbijeđenih izvora finansiranja, čija ukupna vrijednost je 1,1 milijardu KM", pojasnili su iz Vlade RS.
 
(Nezavisne)