EVROPSKA UNIJA I SAVJET EVROPE POZDRAVLjAJU ODLUKU O UKIDANjU SMRTNE KAZNE U USTAVU REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

EVROPSKA UNIJA I SAVJET EVROPE POZDRAVLjAJU ODLUKU O UKIDANjU SMRTNE KAZNE U USTAVU REPUBLIKE SRPSKE


Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Kancelarija Savjeta Evrope u Sarajevu pozdravljaju odluku  koju je 4. oktobra 2019. godine donio Ustavni sud Bosne i Hercegovine kojom se zvanično ukida Član 11. Ustava Republike Srpske, kao simbol snažne opredijeljenosti zajedničkim evropskim vrijednostima.

Ovo je u skladu sa ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i standardima Savjeta Evrope.

Kancelarija Evropske unije i Savjeta Evrope ponovo ističu snažno protivljenje smrtnoj kazni u bilo kojim slučajevima i okolnostima.

Apsolutna zabrana smrtne kazne u svim okonostima utvrđena je Protokolom 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima i Poveljom Evropske unije o osnovnim pravima.   

Podsjećamo, visoka predstavnica Evropske unije u Bosni i Hercegovini za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i generelna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović-Burić su povodom Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, 9. oktobra, izdale zajedničku izjavu izražavajući podršku radu na ukidanju smrtne kazne širom svijeta i podstičući sve zemlje da se pridruže Globalnom savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje.   

Portal Semberija INFO ( M. Rešidović)