Obavještenje osiguranicima o kompletiranju dokumentacije za ostvarivanje prava na penziju :: Semberija INFO ::

 

Obavještenje osiguranicima o kompletiranju dokumentacije za ostvarivanje prava na penziju


Fond PIO Republike Srpske na adrese 4.784 osiguranika uputio je Obavještenje kojim poziva osiguranike koji u 2019. godini ispunjavaju uslove za sticanje prava na penziju da se obrate u poslovnicu Fonda PIO, prema mjestu prebivališta, radi obezbjeđenja i ko-mpletiranja dokumentacije i podataka neophodnih za predstojeći postupak rješavanja o pravu na penziju.
U Obavještenju se naglašava da se osiguranici  pozivaju u cilju blagovremenog kompletiranja podataka u Matičnoj evidenciji osiguranika, u namjeri da postupanje Fonda bude pravovremeno, brzo, efikasno i kvalitetno, isključivo u cilju prikupljanja potrebne dokumentacije, kompletiranja i ažuriranja podataka koji mogu biti od značaja za ostvarivanje  prava na penziju u momentu kada se za to steknu zakonom propisani uslovi.
U Obavještenju je navedeno da osiguranik može ostvariti pravo na starosnu penziju ako u 2019. godini navršava:
žena: - 65 godina života i 15 godina staža osiguranja,
           - 58 godina života i 40 godina penzijskog staža,  
           - 56 godina života i 35 godina staža osiguranja ,
muškarac: - 65 godina života i 15 godina staža osiguranja,    
                     - 58 godina života i 40 godina penzijskog staža.
 
Prilikom dolaska u poslovnicu Fonda potrebno je da osiguranik sa sobom ponese raspoloživu dokumentaciju poput: radne knjižice ili ovjerene fotokopije, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem (beneficirani radni staž), dokaz o eventualnim o promjenama jedinstvenog matičnog broja (JMB), potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena, i druge dokaze o stažu ako ih osiguranik posjeduje, kao što su uvjerenja, obavještenja i sl..
 
Posebno apelujemo na osiguranike koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske, u drugim državama i Federaciji BiH, da se odazovu na ovaj poziv i da, ako to do sada nisu učinili, podnesu zahtjev za potvrdu staža iz inostranstva putem Fonda i  prije samog podnošelja zahtjeva za penziju, zbog toga što se za taj dokument, bez kojeg se ne može donositi rješenje o ostvarivanju prava, iz pojedinih država čeka dugo, više mjeseci pa čak i godina.
 
Naglašavamo za osiguranike kojima je upućeno obavještenje na kućnu adresu da to ne znači da su ispunili uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju niti da su ispunjeni uslovi za prestanak njihovog ugovora o radu kod poslodavca. Prethodno kompletiranje dokumentacije i ažuriranje podataka doprinijeće, u momentu kad se steknu zakonom propisani uslovi za penziju, efikasnijem i bržem donošenje rješenje o ostvarivanju prava u roku od 7-15 dana od podnošenja zahtjeva, što je znatno kraće od zakonom propisanog roka od 60 dana. Time se  predupređuju donošenje privremenog rješenja o ostvarivanju prava, eventualna preplata i povrat nepripadajućih sredstava. Efikasnije rješavanje zahtjeva povrda su primjene međunarodnih standardi kvaliteta rada i ponašanja, što direktno utiču  i na povećanje zadovoljstva osiguranika i korisnika prava uslugama Fonda, kao javnog servisa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.

Izvor: Fond PIO RS