Profit ostao u ambarima :: Semberija INFO ::

 

Profit ostao u ambarima


Izvor: Glas Srpske / Danijela Bajić

BANjALUKA - Da je zarada domaćih proljoprivrednika lani bila tanka potvrđuju statistički podaci prema kojima je u četvrtom tromjesečju prošle godine vrijednost prodatih i otkupljenih proizvoda smanjena za gotovo 11 miliona maraka u odnosu na isti period 2022, a upućeni kažu da je među glavnim razlozima pada niska otkupna cijena pšenice, koja je mnoge ratare natjerala da žito zadrže u ambarima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila je 163,7 miliona KM, što je za 6,3 odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine.

Statističari su izračunali da je od oktobra do decembra prošle godine vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata i njihovih dijelova bila teška 122,4 miliona KM, dok je vrijednost otkupa od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava iznosila 41,2 miliona maraka. Poredeći podatke iz 2022. godine vidljivo je da su domaća gazdinstva daleko manje zaradila u odnosu na lani, budući da je vrijednost otkupa te godine dosegla 54,1 milion maraka.

Statistika pokazuje da je u oblasti ratarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine vrijednost otkupa skliznula za 9,2 miliona maraka u odnosu na isti period 2022. godine, a znatan pad prodaje i otkupa vidljiv je i u voćarskom sektoru.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kazao je za “Glas Srpske” da su ovi negativni podaci posljedica niskih otkupnih cijena, prije svega kukuruza, pšenice i soje.

- Cijene ratarskih proizvoda, koja zavise od kretanja na berzi, jesenas su bile preniske u odnosu na 2022. godinu, zbog čega su ratari odlučili da sačekaju sa prodajom i lageruju svoje žito. Mnogi su izabrali da pšenicu ostave za svoje potrebe. Zbog takve situacije na tržištu sada imamo i pune ambare kukuruza, a novi krug proizvodnje, odnosno sjetva, počinje za mjesec, dva - kazao je Marinković.

Dodao je da je jedan od faktora koji je lani uticao na pad otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda i desetkovan stočni fond, usljed pojave afričke kuge svinja, jer su farme veliki potrošači žitarica.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić rekao je za “Glas Srpske” da je zbog sukoba u Ukrajini uvozna pšenica preplavila domaće tržište, zbog čega je prošlogodišnji rod još u ambarima.

- Otkupna cijena pšenice prošle godine bila je duplo niža u odnosu na godinu ranije, dok je istovremeno cijena hljeba znatno skočila. I to je toliki apsurd - kazao je Radić.

S obzirom na to da ratari ne mogu uticati na cijenu pšenice, ove godine su, kaže, posijali u skladu sa mogućnostima.

- U slučaju da cijena i ove godine bude niska, realno je očekivati da će se mnogi poljoprivrednici odlučiti na smanjenje proizvodnje - rekao je Radić.

Šumarstvo

Od prodaje proizvoda šumarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine slilo se 57,7 miliona maraka, što je za 10,2 odsto više u odnosu na posljednji kvartal 2022. godine. Prema riječima sekretara Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igora Andrića lijepo vrijeme u trećem i četvrtom kvartalu lani pogodovalo je radovima u šumarstvu, zbog čega su ostvareni bolji rezultati u odnosu na prva dva kvartala prošle i kraj 2022. godine.

- Pored vremenskih uslova cijela godina je bila teška zbog nedostatka radne snage, koja se angažuje u šumarstvu. Taj trend će se, nažalost, nastaviti - kazao je Andrić.