POLITIČKI OBRAČUN NAPETA ATMOSFERA UOČI POSEBNE SJEDNICE PARLAMENTA SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

POLITIČKI OBRAČUN NAPETA ATMOSFERA UOČI POSEBNE SJEDNICE PARLAMENTA SRPSKE


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Još nije ni počela, a današnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske već je izazvala brojne oprečne reakcije u Srpskoj, iz čega se može zaključiti da nas čekaju duge i žustre rasprave.

Iako se na dnevnom redu današnje posebne sjednice nalazi samo jedna tačka – Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Srpske, vlast i opozicija imaju različita viđenja.

Šef Kluba poslanika SNSD u parlamentu Srpske Igor Žunić kaže da se od sjednice očekuje da poslanici donesu zaključke da se postojeće nadležnosti Srpske zadrže, a neustavno prenesene vrate.

On ističe da je poenta da NSRS definitivno zauzme stavove koji se tiču njenog digniteta i ustavnih prava koje ima Republika Srpska.
 
S druge strane, potpredsjednik PDP Igor Crnadak ističe da je iz materijala koji su dostavljeni poslanicima očigledno da je SNSD zakazao posebnu sjednicu da bi nastavili sa prljavštinama i političkim obračunima sa PDP i SDS. Ističe da je iz informacije jasno da SNSD ne samo da nije stalo do jedinstva stranaka iz Srpske, nego da žele lažima i konstrukcijama da još više proizvode sukobe i podjele. Crnadak tvrdi i da je glavna crta koja se provlači kroz cijeli materijal za posebnu sjednicu, zapravo, “velika kuknjava i jadikovka što SNSD još uvijek nije formirao vlast”.

Primjedbe imaju i u najvećoj opozicionoj stranci, SDS, iz koje su u nekoliko navrata upozorili da neće biti nikakve vajde od današnje sjednice.

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić smatra da vraćanje nadležnosti za sada, nažalost, nije moguće, te da posebna sjednica neće imati rezultate, već će produbiti krizu u BiH.

Podsjećamo, sedma posebna sjednica Narodne skupštine RS počinje u 11 časova, a poslanicima će se obratiti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Za sjednicu je pripremljen obiman materijal, sa više od 50 strana sitno kucanog teksta, počev od nastanka dejtonske BiH, pa sve do aktuelnih političkih tema poput sporne deklaracije SDA.

Informacija je zajednički prijedlog stranaka vladajuće većine.