ŠTA PIŠE U ZAKLjUČCIMA PREDSJEDNIŠTVA SDS? :: Semberija INFO ::

 

ŠTA PIŠE U ZAKLjUČCIMA PREDSJEDNIŠTVA SDS?


Predsjedništvo Srpske demokratske stranke na sjednici održanoj 22.11.2019. godine u Bijeljini donijelo je 10 zaključaka koji se tiču novonastale situacije prouzrokovane potpisivanjem dokumenta Plan reforme odbrane BiH od strane Milorada Dodika.

1 . Odluka člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika da potpiše Odluku o prihvatanju dokumenta Plan reforme odbrane BiH je njegovo potpuno odustajanje od Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti ali i potpuni zaokret od politike da je Republika Srpska, kada je u pitanju vojno svrstavanje, tamo gdje je Srbija.
 
2. Srpska demokratska stranka ostaje privržena i dosljedna  politici vojne neutralnosti kao najbolje opcije za Republiku Srpsku prije svega imajući u vidu razumljivu težnju naroda da se u vojno bezbjednosnom svrstavanju prati pozicija Srbije. 
 
3. Mi kao stranka nismo mijenjali stav o tzv aktivaciji MAP-a i deset puta smo ovo pitanje skidali sa dnevnog reda Savjeta ministara jer smo svjesni da bi njegovo usvajanje značilo i direktno trasiranje puta u NATO.

4. Sve ponude koje je imao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske po pitanju aktivacije MAP i formiranje vlasti imali smo i mi ali smo te ponude odbili.
 
5. Oko eventulane odluke o aktivaciji MAP-a i daljeg puta ka ovom vojnom savezu trebalo je prije bilo kakve Odluke obaviti konsultacije sa našim tradicionalnim prijateljima koji u Savjetu bezbijednosti UN godinama brane poziciju Republike Srpske. Ako idemo prema NATO u pitanje je hoće li dosljedno i dalje braniti status Republike Srpske kao i do sada u ovom najvažnijem međunarodnom tijelu.

6. Zatražićemo posebnu sjednicu Narodne Skupštine Republike Srpske o ovom pitanju ili otvaranje ovog pitanja na drugi način. Ovo pitanje je toliko krupno i može da ima dalekosežne posljedice po poziciju Republike Srpske da o njemu traba da zauzme ovo najviše zakonodavno tijelo.
 
7. Na istini o karakteru potpisivanja dokumenta treba znati da je insistirati i drugi zainteresovani u ovoj zemlji, uključiti i one koji podržavaju NATO put BiH, tako da nećemo dugo čekati da prestanu manipulacije što u stvari svi želimo. Novi mandatar u parlamentu moraće da bude jasan. Radi li po programu MAP-a ili IPAP-a?
 
8. Dokument plan reforme odbrane BiH vlasti u Republici Srpskoj želi da pokaže nebitnim, nevažnim bez suštinskog značaja. Ako je nebitan zašto se njegov sadržaj krije od javnosti. Ako je nevažan zašto se šalje u NATO i čeka njegova saglasnost na isti. Ako nema značaja zašto je onda njegovo usvajanje uslova za formiranje vlasti i ulazak SNSD-a u novi Savjet ministara.
 
 9. Ovaj pristanak lidera SNSD je velika politička grešaka. Mi nećemo da saučestvujemo u grešci i da dajemo alibi za posljedice ovakve nedosljedne politike.

10. Stavove koje smo usvojili danas na sjednici Predsjedništva su obavezujuće za obavezujuće za članstvo stranke. Funkcioneri i članovi stranke promovisaće ih na svaki način i jasno definisati za poziciju stranke u javnosti.

​SDS RS