VLADA NEMA SLUHA ZA NERAZVIJENE OPŠTINE U SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

VLADA NEMA SLUHA ZA NERAZVIJENE OPŠTINE U SRPSKOJ


Vlada Republike Srpske nedovoljno izdvaja za nerazvijene opštine, naročito u istočnom dijelu Srpske. Kao posljedicu toga imamo masovno iseljavanje stanovništva iz tih lokalnih zajednica, što je veoma opasno za opstanak i integritet Republike Srpske, istakli su načelnici nerazvijenih opština gostujući u emisiji "Izazovi" BN televizije.
 
Pomoć Vlade Republike Srpske od po 1000 KM za 19 izrazito nerazvijenih opština je uvreda za ove lokalne zajednice. Sa tim minornim sredstvima teško da se išta može unaprijediti u ovih opštinama, navode načelnici.
 
"Možda ćemo i vratiti tih 1000 KM, vidjećemo. Hiljadu maraka dati jednoj opštini, to je ispod svakog nivoa, ponižavajuće", kaže Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići
.
"Smatram da ovih 1000 maraka ne služi ničemu", dodaje i Bojo Gašanović, načelnik opštine Istočni Stari Grad
.
Načelnik opštine Lopare Rado Savić tvrdi da bi bilo pametnije da je Vlada Republike Srpske, ako već ima 19.000 KM, ta sredstva dala samo jednoj opštini, jer je besmisleno to dijeliti na 19 opština.
 
Iz budžeta Republike Srpske na godišnjem nivou za 35 lokalnih zajednica se izdvaja 2 miliona i 300.000 KM. To su nedovoljna sredstva, a kada se tu još umiješa politika, opštine gdje je na vlasti opozicija većinom ostaju kratkih rukava, ukazuje načelnik opštine Istočni Stari Grad.
 
"Postoji neka politička mržnja i ne manifestuju to svi ljudi. koji rade u institucijama nego pojedinci koji ne razumiju odnose da smo mi jedan narod i da ovdje živimo u Republici Srpskoj i da treba ravnomjerno da se razvijamo", kaže Gašanović.

Načelnik opštine Petrovo ukazuje da zbog nemara vlasti, koja nema osjećaja za investitore, stanovništvo odlazi.
 
"Petrovo je imalo 1991. godine 12.000 stanovnika, 2013. godine 7000 stanovnika, ove godine ne vjerujem da ima 5000", ukazuje Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo.
 
Samo jedan u nizu paradoksa sadašnje vlasti Republike Srpske je da tamo gdje Srpska ima najviše prirodnih bogatstva, su i najsiromašnije i najnerazvijenije opštine. Sve naknade od eksploatacije dobara iz ovih lokalnih zajednica se slivaju u državnu kasu u Banjaluku, a njima ostaju mrvice.
 
Strateški projekti nerazvijenih opština stoje u ladicama, umjesto da one raspolažu sa svojim resursima, ukazuje načelnik opštine Berkovići.
 
"Kod nas od 2015. godine postoji koncesija za izgradnju vjetroelektrane. Tu koncesiju je dobila `Elektroprivreda RS` i imala je rok od tri i po godine da završi izgradnju. Rok je istekao, a nije ništa urađeno. Ta vjetroelektrana bi donijela privredni razvoj, nova radna mjesta i 50 % povećanje našeg budžeta, ali nije urađeno ništa", ukazuje Abramović.
 
Načelnik opštine Lopare tvrdi da nerazvijene opštine mogu da predlože nova rješenja.
 
"Izmjenom nekih zakona vrlo brzo se može odraziti na naše budžete. Npr. kada su u pitanju porezi na platu, da 70% što sada ide u republički budžet, a 25 % opštinama, to obrnemo u korist nerazvijenih opština. Pa bi recimo iz opštine iz koje ja dolazim, umjesto 250.000 KM u budžetu bilo tri puta više novca", kaže Savić.
 
Savez opština i gradova treba da razgovara sa Vladom Srpske, da lokalne vlasti mogu brže da realizuju svoje projekte, ukazuju načelnici u emisiji "Izazovi".

RTV BN/SDS RS