Dodik: Srpski narod ima Republiku Srpsku i svoje institucije


LAKTAŠI - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da srpski narod ima Republiku Srpsku i svoje institucije.

"Srpski narod ima volju za svojom Republikom koja ima granicu prema Hrvatskoj i privremenu granicu prema Srbiji", rekao je Dodik novinarima u Kriškovcima kod Laktaša.

Povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da ništa u BiH nije samo srpsko osim naziva Republika Srpska, Dodik je rekao da Izetbegović "može samo da se zanosi".

"U Banjaluci su institucije koje su pod upravom srpskog naroda. Ne želimo time da pošaljemo poruku Bošnjacima da nisu dobrodošli, ali to je činjenica", istakao je Dodik.

On je naveo da razumije frustraciju bošnjačkih političara jer u Federaciji BiH imaju vlast samo u kantonu ili dva, a i u tom entitetu dijele je sa hrvatskim narodom.

"Tako je u Federaciji, dok na nivou BiH moraju da uvažavaju naše stavove", dodao je Dodik.

Govoreći o 25. novembru, koji se u FBiH obilježava kao "dan državnosti BiH", Dodik je ponovio da njihove tvrdnje o ovom datumu nisu tačne.

"Na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu nisu većinski učestvovali. Oni nisu bili u antifašističkom pokretu, bilo je nekoliko intelektualaca muslimana koji su se izjašnjavali kao Srbi i Hrvati, ali Bošnjaka nije bilo i sada je to odjednom njihov praznik", rekao je Dodik.

Izetbegović je ranije danas rekao da je svaki pedalj BiH zajednički i da ništa u BiH nije samo srpsko osim naziva Republika Srpska, prenio je portal "Kliks" (klix.ba).

​SRNA/Nezavisne novine