Ni paprene cijene nisu prepreka brčkanju u Grčkoj :: Semberija INFO ::

 

Ni paprene cijene nisu prepreka brčkanju u Grčkoj


FOTO: Ilustracija
Paprene cijene ljetovanja u Grčkoj i Turskoj nisu spriječile mnoge stanovnike Srpske da upravo jednu od te dvije destinacije odaberu za odmor i ove sezone, što potvrđuju i u domaćim turističkim agencijama, u kojima se, kažu, ne stižu javiti na sve pozive.
 
Hoteli u Grčkoj, koja je nekad bila dostupna većini, su toliko poskupjeli da je deset dana sa doručkom u Sivoti na Jonskoj obali u julu ove godine za čak 1.000 evra skuplje, nego lani u istom periodu, a skočile su i cijene privatnih apartmana tako da bi pronašli dobar smještaj ispod te cijene zvuči kao naučna fantastika.
 
Međutim, to poskupljenje mnoge u Srpskoj baš i ne pogađa, jer je, kako tvrde u turističkim agencijama širom Srpske, interesovanje građana za odmor na grčkim plažama sve veće.
 
Vladimir Ćorović iz turističke agencije “KonTiki” kazao je za “Glas Srpske” da su aranžmani za Grčku i Tursku najprodavaniji.
 
- Građani Srpske su u prethodnih nekoliko godina najviše birali Grčku ili Tursku, a dodatna prednost jeste to što imamo direktne letove iz Banjaluke pa je i jednostavnost putovanja zagarantovana. Turska je više predviđena za porodični odmor, sa mnogo sadržaja za djecu, dok Grčka najviše odgovara parovima i mlađim ljudima, jer idu na izlete, iznajmljuju skutere i slično - kazao je Ćorović.
 
Prema njegovim riječima, iako su obje destinacije ove godine skuplje u odnosu na prethodne sezone, putovanja za Grčku i Tursku trenutno su prodavanija nego ostali aranžmani.
 
- Cijene su u prosjeku više za deset do 15 odsto. Međutim, ima hotela koji uopšte nisu mijenjali cjenovnike, dok s druge strane ima onih koji su značajnije podigli cijene - istakao je Ćorović.
 
Stanovnici Srpske, dodao je on, uglavnom bukiraju prosječne hotele, za koje je potrebno izdvojiti oko 1.500 KM po osobi za nekoliko dana, što je za nekih 200 maraka više nego lani.
 
U bijeljinskoj turističkoj agenciji “Hepi travel” ističu da telefoni ne prestaju da zvone te kažu da nekad imaju osjećaj da ovo ljeto niko neće ostati kod kuće.
 
- Najviše interesovanja nam stiže za putovanje u Grčku, zatim za Tursku, Španiju te Italiju i Crnu Goru. Za Grčku, što se tiče avio-prevoza, za jun je sve već popunjeno. Ljudi ne žale novac kad su u pitanju putovanja, radije će se i zadužiti nego cijelo ljeto provesti kod kuće - kazali su u ovoj bijeljinskoj turističkoj agenciji.
 
Ništa manje posla nemaju ni u turističkoj agenciji “Vuković” koja svoje aranžmane prodaje u tri poslovnice, odnosno u Banjaluci, Prijedoru i Kozarskoj Dubici.
 
- Najviše rezervacija za ljetovanja stiže nam iz Banjaluke. S obzirom na to da najviše gravitiramo ka hrvatskoj obali, najveće interesovanje je za Makarsku. Svakako interesovanje vlada i za Paraliju - kazala je voditelj poslovne jedinice Banjaluka Danijela Bajić.
 
Boravišna taksa

Od ove godine u Grčkoj je potrebno izdvojiti i više novca za boravišne takse, dok je najavljeno i novo pravilo na plažama kada je riječ o prostoru za peškire i suncobrane. Najjeftinija i dalje ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je bila 50 centi po danu po apartmanu. Tako je za deset dana trebalo izdvojiti pet evra, a sada je evro i po dnevno, znači 15 evra za deset dana.
 
(Glas Srpske)