Sistem "Pronađi me" do kraja godine i u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Sistem "Pronađi me" do kraja godine i u Srpskoj


Izrada softverskog rješenja za pokretanje sistema za obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" do kraja godine, a možda i ranije, trebala bi biti okončana, a sistem pušten u upotrebu.
 
Istakao je ovo danas Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS na konferenciji za novinare povodom Konferencije "Hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica – 'Pronađi me' u Republici Srpskoj" koju je organizovao MUP RS.
 
Prema njegovim riječima, informatičke službe već izrađuju softversko rješenje.
 
"Ovo je poseban iskorak koji se odnosi na situacije kada bi naša djeca mogla biti proglašena nestalim, kada nestanu ili budu oteta i moram reći, na sreću, mi u Republici Srpskoj u proteklih pet godina nemamo nijedan takav slučaj. MUP i sada preduzima niz mjera radnji odmah po prijavi o nestanku ili otmici djeteta", rekao je Karan.
 
Želja je da se uključi kompletna društvena zajednica i svaki građanin i da svaki građanin na taj način bude od pomoći policiji.
 
"Pokazalo se da su prvi momenti, hitni momenti, često ključni i odlučujući da li ćemo blagovremeno djelovati u takvim situacijama da ne dođe do tragedija", naveo je on.
 
Kako je rekao, MUP Srpske je od prošle godine, tačnije od tragičnih događaja u Ribnikaru, posebnu pažnju posvetio maloljetničkoj delikvenciji, vršnjačkom nasilju i generalno djeci.
 
Milan Andrić, pomoćnik sekretara MUP-a Srbije, kazao je da je Srbija prošle godine iplementirala ovaj sistem koji postoji u 22 zemlje Evrope, a prilagodili su ga potrebama Srbije.
 
"Mi smo došli samo sa jednom namerom, a to je da vam prenesemo poruku našeg ministra i našeg ministarstva i Republike Srbije u celini da smo spremni da vam pružimo svu pomoć, i stručnu i tehničku, da i vi uvedete ovaj sistem s namerom da ga nikada ne koristite", istakao je Andrić.
 
Izrazio je nadu da će u budućnosti postojati jedinstven sistem koji će pokrivati Srbiju i Srpsku.
 
Igor Jurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, istakao je da je za pokretanje sistema potrebno da se zna da je dijete u životnoj opasnosti.
 
"Te 2015. godine kada smo mi pokrenuli inicijativu za uvođenje sistema 'Amber Alert' u Srbiju, koji se danas zove 'Pronađi me' ideja je bila da celi region ima jedan takav sistem i da svi zajedno tražimo decu bez obzira da li je nestalo u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu, Zagrebu, Podgorici, Skoplju ili drugom mestu našeg regiona", rekao je on.
 
Dodao je da će Republika Srpska prva pored Srbije imati ovakav sistem, a da su oni pozvali i druge zemlje, odnosno institucije u regionu da slijede njihov primjer i uvedu ovaj sistem.
 
Kako je istakao, u Srbiji trenutno u okviru ovog sistema imaju 600 činilaca, a trenutno rade na umrežavanju sistema i društvenih mreža, odnosno rade ne rješavanju pitanja da sa društvenih mreža nestanu svi podaci o nestalom djetetu nakon završetka akcije.
 
(Nezavisne)