DIGITALNA TRANSFORMACIJA PRILIKA ZA RAZVOJ PRIVREDE :: Semberija INFO ::

 

DIGITALNA TRANSFORMACIJA PRILIKA ZA RAZVOJ PRIVREDE


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
U Srpskoj kreću nova vremena za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, a prva međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji i pametnim rješenjima “Forward” biće jedna od pokretačkih snaga tog razvoja, ističe ministar za informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

Stručna konferencija, koja će se 4. i 5. decembra održati u Banskom dvoru u Banjaluci, u fokus će staviti digitalnu transformaciju u RS, a prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede, čime postaje izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti.

– Vlada RS je kao jedan od ključnih ciljeva postavila digitalnu transformaciju društva, a za to je potrebna popularizacija ove teme i istovremeno razvoj IKT. Zato nam je potrebno i dosta ovakvih događaja, stručnih konferencija i mjesta gdje će se okupljati stručnjaci iz oblasti IKT i naših domaćih kompanija kojima je IKT osnovni biznis. Namjera nam je da Banjaluku, tokom ta dva dana, obojimo u boje IKT i nadam se da će ona prerasti u tradiciju, jer takvi događaji su ono što podstiče i naše mlade ljude i širu javnost da što više priča o IKT kao jednom od vidova razvoja Republike Srpske – poručio je Rajčević.

Ministarstvo za načnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo prvu ovakvu konferenciju u Republici Srpskoj organizuje zajedno sa Inovacionim centrom Banjaluka, a pripremljen je bogat program.

– Prvog dana konferencije govoriće se o digitalnoj transformaciji i njenom značaju za razvoj društva, do malih kompanija i građana. O tome će najprije govoriti resorni ministar Srđan Rajčević i ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta. Zatim ćemo imati i studiju slučaja Estonije, gdje će Prit Martinson, koji vodi vladinu praksu tehnološke i digitalne transformacije u kompaniji “PwC Estonia”, podijeliti kako je to izgledalo kod njih i kako su došli u poziciju da se kao zemlja najčešće uzimaju za primjer digitalne transformacije. Zatim će predstavnici domaćih kompanija, uključujući “M:tel” i “Prointer”, koji su platinasti sponzori “Forward” konferencije, govoriti o mapi digitalnog razvoja. Očekujemo i predstavnike “Dojče telekoma” i kancelarije za digitalnu transformaciju pri Vladi Srbije. Govoriće se i o značaju korištenja digitalnih rješenja u okviru privrede, da bi preduzeća mogla da postanu konkurentnija i da optimizuju svoju proizvodnju, a tu će predstavnici nekoliko kompanija, koje su već na tom putu, podijeliti i svoja iskustva – kaže direktor ICBL Drago Gverić.

Pametni gradovi i rješenja

Drugi dan “Forwarda” biće posvećen temi “pametnih gradova”, trenda koji prati digitalnu transformaciju, a znači unapređenje uslužnih procesa, te procesa saradnje i komunikacije s građanima i javnim sektorom.

– To je, takođe, tema o kojoj se glasno govori u zemljama okruženja. Na konferenciji ćemo govoriti o strateškom opredjeljenju lokalnih zajednica za uvođenje pametnih rješenja, gdje će biti gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, zatim kompanijama koje su nosioci i razvojnim timovima koji rade na pametnim rješenjima, dok ćemo konferenciju zaključiti sa onim šta od toga mogu da imaju sami građani. Resorno ministarstvo će predstaviti e-strategiju, a ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić će govoriti o pametnim rješenjima i podizanju kvaliteta zdravstvene usluge prema pacijentima. Između ostalih, imaćemo i predstavnike kompanija “DunavNet”, koja mnogo radi sa građanima i pametnim rješenjima, a biće predstavljen i program Pametna rješenja i građani iz Švedske – naveo je Gverić neke od detalja konferencije.

Oni koji su u ovom poslu dugo prenijeće svoje utiske i pomoći smjernicama kako što praktičnije i jednostavnije transformaciju provesti u svakodnevni život u RS.

Generalni direktor “M:tela” Marko Lopičić ističe da digitalnu transformaciju nije moguće provesti bez jake telekomunikacione infrastrukture, a prije svega optičke mreže koju ova kompanija već ima u svim gradovima RS, te u Sarajevu.

– Zbog toga je “M:tel” nezaobilazno mjesto za stvaranje osnova za digitalnu transformaciju. U posljednjih 12 godina investirali smo 1,4 milijardi KM, a većina tog novca je otišla u investicije u optičku infrastrukturu. Radimo na razvoju različitih rješenja koja ćemo ponuditi spoljnom tržištu kada ova digitalna transformacija u RS i BiH dobije veći zamah. Istovremeno, svi naši procesi unutar kompanije su već digitalizovani i automatizovani i većina je bazirana na najsavremenijim rješenjima – kaže Lopičić.

“Koristi su višestruke”

Koristi od digitalne transformacije društva su višestruke, ističe i direktor kompanije “Prointer” Bojan Vujić, dodajući da zato ova kompanija podržava svaku inicijativu koja ističe njen značaj.

– Među najvažnijim koristima digitalizacije su uštede, optimizacije, automatizacija, povećanje konkurentnosti. Zato je jako važno da se svi skupa potrudimo, da se što više uključimo u ovakve projekte kako bi digitalizacija društva bila na što višem nivou. Time bi i privreda bolje funkcionisala, a i kompletan životni standard bi sigurno bio bolji – kaže Vujić, dodajući da je “Forward” konferencija sigurno dobar korak u tom smjeru.
Učesnike “Forward” konferencije nakon panela zabaviće pjevači Vanja Mišić i Nikola Rokvić.

Razvoj domaćih proizvoda je bitan

– Ova konferencija je dobar povod da se predstave i male kompanije koje imaju svoja rješenja, jer vjerujemo da je razvoj domaćih proizvoda osnov za jačanje svake države, pa i Republike Srpske. Digitalni servisi su, prije svega, bazirani na velike projekte, na pravne subjekte i mislim da tu možemo da odgovorimo na pravi način. Bićemo dostojan partner i u budućnosti koja predstoji Srpskoj – rekao je generalni direktor “M:tela” Marko Lopičić.

(srpskainfo.com)