Generalni sekretar PDP - Izjava za javnost: Svi porezi, doprinosi, nameti, akcize i takse trebaju da budu najniži mogući.


„Najavljeno povećanje stope PDV-a prouzrokovalo bi poskupljenje goriva, usluga, ali i namirnica i osnovnih potrepština svakog domaćinstva. Osnovna osobina PDV-a jeste da ga na kraju plaća krajnji kupac, što znači da će njime najviše biti pogođeni sami građani“, rekao je generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša i dodao:  
 
„Moj principijelan višegodišnji stav, a koji predstavlja i dio ideološkog bića PDP-a, jeste da svi porezi, doprinosi, nameti, akcize i takse trebaju da budu najniži mogući. Protivimo se povećanju PDV-a, smatramo da akcize na gorivo moraju da budu smanjene, kao i porezi i doprinosi na plate radnika“.
 
On je istakao da je matematika je jasna: trenutno na neto platu od 1000 KM svaki radnik u Republici Srpskoj državi daje 575.46 KM, odnosno njegova bruto plata iznosi 1575.46 KM. Zalažemo se za poresku reformu nakon koje će radniku na istu bruto platu ostati neto 1200 KM, odnosno 200 KM više mjesečno, što na godišnjem nivou predstavlja 2400 KM:
 
„Dalje, trenutno od 100 KM goriva koje uspemo u rezervoar država kroz različite namete (akcize, PDV) uzima 48 KM. Mi se zalažemo za fiskalnu reformu nakon koje će država od 100 KM goriva koje točimo u rezervoar zbirno kroz sve namete uzeti ne više od 30 KM. Čovjeku koji godišnje sipa 1200 KM goriva, nakon ove fiskalne reforme ostalo bi godišnje 216 KM“, rekao je Grmuša.  
 
Dodao je da kroz dvije konkretne mjere fiskalne politike (smanjenje poreza i doprinosa na plate i smanjenje akciza na gorivo), te sprečavanjem povećanja stope PDV-a, čovjeku u Republici Srpskoj koji trenutno zarađuje 1000 KM neto mjesečno i troši godišnje 1200 KM goriva, na godišnjem nivou ostalo bi u džepu 2616 KM. Bez ove fiskalne reforme, a uz povećanje stope PDV-a, u konkretnom primjeru nameti državi bi kroz povećanje cijene goriva bili blizu 3000 KM:
 
„Dakle, konkretna razlika između ove dvije ekonomske politike je na ovom jednostavnom primjeru veoma jasna: prva ekonomska politika znači 2616 KM više u džepu i za tu ekonomsku politiku se zalaže PDP. Druga ekonomska politika znači gotovo 3000 KM manje u džepu. Teško da će se bilo koji normalan i pošten čovjek u Republici Srpskoj zalagati za ovu drugu ekonomsku politiku, te se iskreno nadam da će od nje odustati i SNSD, jer bi nakon novogodišnje „čestitke“ u vidu povećanja stope PDV-a još više građana odlučilo da napusti našu zemlju“, zaključio je generalni sekretar PDP-a.
 
Informativna služba PDP-a