Savez inženjera, rudara i geologa RS: Okrugli sto o značaju i perspektivama uglja u uslovima energetske tranzicije :: Semberija INFO ::

 

Savez inženjera, rudara i geologa RS: Okrugli sto o značaju i perspektivama uglja u uslovima energetske tranzicije


Savez inženjera, rudara i geologa RS, u  saradnji sa ZP RiTE „Ugljevik“ i Ministarstvom energetike i rudarstva RS organizovali su u Ugljeviku okrugli sto o značaju i perspektivama uglja u uslovima energetske tranzicije.

Dr Cvjetko Stojanović, predsjednik Saveza inženjera, rudara i geologa RS kaže da se ovaj okrugli sto organizuje u vrijeme obilježavanja velikog jubileja – 120 godina eksploatacije uglja u Ugljeviku.



„Mislim da je ovo pravi trenutak za organizovanje jednog ovakvog okruglog stola, jer se na globalnom svjetskom nivou ponekad neopravdano favorizuju obnovljivi izvori eleketrične energije na štetu uglja. Ugalj je jedinstven, jeftin i globalno dostupan resurs, koji, uz određena ograničenja, može biti oslonac budućeg  svjetskog ekonomskog razvoja“, istakao je Stojanović.

Profesor doktor Karsten Drebenstedt, šef Katedre za površinsku ekploataciju Tehničkog fakulteta u Frajburgu, u Njemačkoj, istakao je da ugalj predstavlja izuzetno značaj resurs za proizvodnju elektične i termalne energije.

„Svijet se svake godine povećava za osamdeset miliona ljudi, a svaki čovjek zahtijeva obezbjeđenje određene količine energije. Na energetskom tržištu sada se vodi rasprava o tome kako pokriti sve veću potražnju za električnom energijom. U posljednje vrijeme se barata novim rješenjima oko angažovanja energije iz hidro–potencijala, energije iz bio–mase, termo–energije, ali nijedna posebno nije u mogućnosti da pokrije kompletnu energetsku potražnju. Svijet se okreće i ka novim izvorima energije, kao što su vjetro–generatori i solarne energane. I ovi izvori imaju nedostatke, kao što je nekonstantna raspoloživost energije iz takvih izvora. Mogućnost skladištenja takve energije, takođe, stvara određene probleme“, naglasio je profesor Drebenstedt.

Profesor dr Vladimir Pavlović,  Rudarsko–geološki fakultet u Beogradu, kaže da je ugalj trenutno u svijetu najrasprostranjeniji resurs na svim kontinentima, te da obnovljivi izvori, uz kompletno iskorištenje, ne mogu preći više od deset odsto energije koja se može proizvesti eksploatacijom uglja.

„Potražnja za energijom sve više raste. Sve ukazuje na to da će se ugalj vrlo brzo vratiti na stare pozicije, uz obavezu da se puno više pažnje obrati na energetsku efikasnost i na smanjenje emitovanja štetnih gasova u atmosferu. Danas se razvijaju nove tehnologije  koje omogućavaju veće iskorištenje uglja. Proizvodnja električne energije iz uglja je pet puta jeftinija u odnosu na obnovljive izvore“, tvrdi profesor dr Vladimir Pavlović.

Semberija INFO - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević