Zdravstvo Srpske se guši u ogromnim dugovima :: Semberija INFO ::

 

Zdravstvo Srpske se guši u ogromnim dugovima


Prema nedavno ažuriranoj "crnoj listi", među najvećim dužnicima prednjače javne zdravstvene ustanove čiji dug iznosi 350 miliona maraka.

"I dalje su najveći dužnici javne zdravstvene ustanove. Među njima je i privredno društvo Birač od 33 miliona u stečaju. Dakle, dugovanja su 260 miliona dospjela, a neizmirena. Ukupna dugovanja zdravstvenih ustanova uzimajući u obzir činjenicu da je največi dio tih dugovanja reprogramiran, su negdje oko 350 miliona maraka", objašnjava Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.  

Član Sektora za zdravstvo u Socijalno - ekonomskom savjetu SDS-a i bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić, poručuje da su zaduženja bolnica mogla biti i veća da nije bilo komercijalnih kredita.

"Da Klinički centar nije podigao 55 miliona, da bolnica u Istočnom Sarajevu nije podigla 1,2 miliona maraka, bolnica u Nevesinju 1,7 miliona, da bolnice u Doboju, Foči i Bijeljini zajedno nisu podigle kredit u iznosu od 14 miliona maraka, još bi to stanje bilo drastičnije i mnogo gore", ističe Stanić. 

Stanić poručuje da je zdravstvu potrebna reforma kojom bi trebalo da budu obuhvaćeni svi akteri sistema zdravstvene zaštite, a koju bi provela Vlada RS. Neophodno je, kako dodaje, ispitati sve koruptivne afere, provjeriti koji kriterijumi se poštuju prilikom gradnje zdravstvenih ustanova, kao i istražiti sve odnose i veze sa javnim partnerima. Tek tada, moguće je očekivati bolju sliku zdravstva RS.

BN TV