UDRUŽENjE PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA SEMBERIJE I MAJEVICE: Skupština Udruženja porodica nestalih 24. decembra :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA SEMBERIJE I MAJEVICE: Skupština Udruženja porodica nestalih 24. decembra


Смиља Митровић, Фото: Српска инфо
Godišnja skupština Udruženja nestalih boraca i civila Semberije i Majevice održaće se 24. decembra, a na dnevnom redu naći će se najbolnija tema za članove ovog udruženja, proces traženja nestalih vojnika i civila za kojima se traga 25 godina.

Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, istakla je za „Semberija.info“ da će se na Skupštini porodicama nestalih predočiti sve ono što se tiče procesa traženja nestalih tokom 2019. godine, te koje su sve prepreke koje usporavaju proces traženja nestalih.

„I dalje tragamo za 57 nestalih boraca i civila sa područja Semberije i  Majevice. Neshvatljivo je da njihova sudbina nije poznata 25 godine. Da li treba da čekamo još 100 godina, da bismo saznali istinu?!.. Nadležni ništa ne preduzimaju, sve se svelo na obećanja iz godine u godinu, izjavila je Smilja Mitrović.

Prema njenim riječima, Udruženje je od osnivanja 1995. godine, odnosno od završetka rata, pronašlo 200 posmrtnih ostataka boraca i civila sa područja Semberije i Majevice. „Posmrtni ostaci pronađeni su širom kompletne BiH, odnosno RS i Federacije. Od toga, jedan dio pronađen je području Majevice, precizirala je Mitrovićeva.

Najmlađa osoba za kojom se traga je njen sin Dragan Mitrović – vojnik Vojske RS, koji je nestao  na području FBiH 13. septembra 1995. „I dalje ne gubim nadu. Nadam se  da ću sina pronaći, jer je to moja dužnost kao majke. Ista očekivanja su i ostalih članova Udruženja da pronađu svoje najmilije, naglasila je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je izrazila  nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija. „Nezadovoljna sam radom nadležnog  Tužilaštava BiH i sudija u Sudu BiH. Porodice nestalih civila i boraca ogorčeni su što odgovorni za ove zločine nisu privedeni pred lice pravde i osuđeni  za ratne zločine, za razliku od drugih procesa za ratne zločine nad licima nesrpske nacionalnosti “, istakla je Mitrovićeva.

Udruženje traži od Vlade RS da se više uključi u proces traženja nestalih civila i boraca i da se sve institucije koje se bave procesom traženja nestalih više angažuju kako bi pronašli sve nestale. „Neophodno je da Vlada RS traži kontrolu institucija  koje se bave traženjem nestalih. I dalje su ostala obećanja bez konkretnih rezultata, ogorčena je Mitrovićeva.

​Semberija INFO - Z. Kusmuk