OPREZ ZA VRIJEME PRAZNIKA: Inspektori otvaraju paketiće i kontrolišu slatkiše :: Semberija INFO ::

 

OPREZ ZA VRIJEME PRAZNIKA: Inspektori otvaraju paketiće i kontrolišu slatkiše


S obzirom na predstojeće božićne i novogodišnje praznike kada je u svim trgovačkim objektima intenzivna prodaja dječjih novogodišnjih paketića, inspekcija za hranu RS pojačala je kontrolu ispravnosti prehrambenih proizvoda koje sadrže paketići.

Glavni republički inspektor za hranu početkom decembra dostavio je gradskim i opštinskim inspektorima instrukciju o pojačanoj kontroli novogodišnjih paketića, gdje je posebnu pažnju potrebno usmjeriti na rokove trajanja proizvoda i ispravnost deklaracija.

– Inspektori u kontrolama otvaraju već pripremljene paketiće koji su izloženi i dostupni potrošačima, te provjeravaju njihov sadržaj. Prema do sada dostavljenim podacima, u proteklih 20 dana izvršeno je oko 240 pregleda i 36 paketića sadržavalo je po jedan proizvod kojem je rok trajanja isticao početkom sljedeće godine – kažu u Inspektoratu RS.

Iako su ovi proizvodi u trenutku kontrole bili u roku trajanja, inspektori su naložili da se isti uklone iz paketića.

– Imajući u vidu da tradicija darivanja novogodišnjih paketića traje do polovine januara, postojao bi rizik da se ovi proizvodi prometuju i nakon isteka njihovog roka, zbog čega je inspekcija naložila preventivne mjere. S ciljem zaštite djece kao najosjetljivije potrošačke kategorije, kontrole će biti nastavljene i u narednom periodu. Takođe, apelujemo na roditelje, rodbinu i prijatelje koji kupuju i poklanjaju novogodišnje paketiće da pregledaju rokove upotrebe proizvoda i da sačuvaju račun. Ukoliko uoče bilo kakve nepravilnosti potrebno je da obavijeste inspekciju za hranu, a posebno je važno sačuvati račun kao dokaz o kupovini, kako bi inspektori mogli izvršiti kontrolu u konkretnom prodajnom objektu – savjetuju u Inspektoratu RS.

Srpska info/Ugljevik info