JUBILEJ SPC OBILjEŽEN U BANjALUCI, VLADIKA JEFREM: U SRPSKOM NARODU ŽIVOTNA SNAGA SVETOG SAVE :: Semberija INFO ::

 

JUBILEJ SPC OBILjEŽEN U BANjALUCI, VLADIKA JEFREM: U SRPSKOM NARODU ŽIVOTNA SNAGA SVETOG SAVE


Foto. Srna
Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve da je Sveti Sava dao životnu snagu srpskom narodu kojom je savladao sve poteškoće u proteklih osam vijekova.

Vladika Jefrem je na početku akademije u Banskom dvoru istakao da su život i svetačka ličnost Svetog Save ušli duboko u svijest srpskog naroda.

– Sveti Sava dao nam je životnu snagu kojom smo mogli savladati sve poteškoće, koje smo imali u proteklih osam vijekova, i sa tom istom vitalnošću i optimizmom ulazimo u novo stoljeće – ocijenio je vladika banjalučki.
On je ukazao da se na svetosavskom putu posrće i pada, ali da se Srbi uvijek dižu u slavu Božiju i ostaju uspravni pred Bogom i Svetim Savom.

– Činjenica da postojimo kao narod i da smo se očuvali uprkos strašnim istorijskim iskušenjima dokaz je da nas je na tom putu vodila sigurna ruka. Bez obzira na sve poteškoće, koje imamo, sa puno vjere, nade i optimizma gledamo u budućnost – dodao je vladika Jefrem.

On je u svom govoru podsjetio da su Crkvom prvo upravljali episkopi Grci, ali da i pored najbolje volje nisu mogli da donesu željeni napredak.

– U tom sudbonosnom vremenu, koje je prije moglo dovesti rasulu nego sabiranju i napretku, na srpskoj istorijskoj sceni pojavljuje se gorostasna ličnost Svetog Save, koja pokreće u toliko željenom i potrebnom pravcu uvodeći Srpsku pravoslavnu crkvu i narod u zlatnu Nemanjićku epohu – podsjetio je vladika Jefrem.

Prema njegovim riječima, to je perod kada je Srbija doživjela politički, državni i kulturni vrhunac.

Sveti Sava je, podsjetio je banjalučki vladika, bio prvi srpski ahiepiskop, osnivao nove eparhije, hirotonisao episkope iz reda svojih učenika poučene besjedom o pravoj vjeri, mirio zavađenu braću…

Bio je svetitelj naoružan blagodatnom silom Svetog Duha i sve što je činio tokom ovozemaljskog života, kaže vladika Jefrem, radio je u slavu Božiju i na dobrobit Crkve i naroda. O istorijatu Eparhije banjalučke govorio je protojerej Dragan Maksimović, starješina Sabornog hrama Hrosta Spasitelja u Banjaluci.

Na akademiji je nastupio hor sveštenika Eparhije banjalučke, hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” i mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka. Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečana akademija završena je horskim izvođenjem pjesme “Na mnogaja ljeta živjela Republiko Srpska”. Održana je u organizaciji Eparhije banjalučke.

(SRNA)