Godišnja konferencija za štampu u Policijskoj upravi Bijeljina: Primjetno smanjenje broja krivičnih djela :: Semberija INFO ::

 

Godišnja konferencija za štampu u Policijskoj upravi Bijeljina: Primjetno smanjenje broja krivičnih djela


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske  i Policijska uprava Bijeljina preduzeli su značajne aktivnosti tokom protekle godine u cilju uspostavljanja efikasnog sistema u borbi protiv svih vidova kriminala. Kao rezultat tog rada primijetno je smanjenje broja krivičnih djela na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina, izjavio je Žarko Ćosić, načelnik Policijske uprave Bijeljina na redovnoj godišnjoj konferenciji za štampu koju je sa svojim saradnicima organizovao povodom  analize rada i sumiranja postignutih rezultata u protekloj godini.

Ćosić je izjavio da je u prošloj godini evidentiran ukupan pad izvršenja krivičnih djela za oko šest odsto na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina.

“Tokom 2019. godine evidentirano je smanjenje za oko 14 odsto narušavanja javnog reda i mira. Posebno bih naglasio da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosio oko 72 odsto, što je visok nivo.
U prošloj godini sačinjena su 862 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno 990 krivičnih djela protiv 763 osobe. Među njima je 206 povratnika, kao i 51 maloljetnik. Posmatrajući strukturu izvršenih I otkrivenih krivičnih djela, preovlađuju takozvana lakša krivična djela za koja je propisana blaža kazna zatvora, u trajanju do pet godina.Statistički je zanemarljiv broj krivičnih djela koja izazivaju teže posljedice. Sva imovinska krivična djela, sa većom materijalnom štetom, rasvijetljena su u najkraćem vremenskom roku."

Ćosić je istakao da su policijski službenici ostvarili značajne rezultate u oblasti zloupotrebe opojnih droga, te je tokom 2019. godine pokrenuto i realizovano više više operativnih istražnih akcija koje su bile usmjerene na otkrivanje i suzbijanje neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

“Zaplijenjeno je više od 17 kilograma opojne droge marihuana, oko 660 grama kokaina, te brojne stabljike indijske konoplje i određena količina medicinskih droga.
U prošloj godini u više navrata vršili smo kontrolu brzine kretanja vozila uz pomoć radarskog sistema “Dual”, što je doprinijelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda za najtežim posljedicama po učesnike u saobraćaju.
Zabilježeno je duplo manje saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. U prošloj godini devet osoba je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, dok je u 2018. godini, nažalost, osamnaest osoba smrtno stradalo u saobraćajnim nesrećama."

Ćosić je istakao da tokom obilježavanja novogodišnjih i božićnih praznika nije zabilježen nijedan incident, te da nije bilo narušavanja javnog reda i mira korištenjem pirotehničkih sredstava, niti saobraćajnih nezgoda sa težim povredama. Imali smo jednu od najmirnijih novogodišnjih noći, u kojoj nije bilo narušavanja javnog reda i mira, istakao je Žarko Ćosić.

Semberija INFO - Lj. Ljubojević
​Foto: B. Milošević