SAHRANjENA INDIJANKA KOJA JE ZBOG LjUBAVI PREŠLA U PRAVOSLAVLjE :: Semberija INFO ::

 

SAHRANjENA INDIJANKA KOJA JE ZBOG LjUBAVI PREŠLA U PRAVOSLAVLjE


Foto: nezavisne.com

TREBINjE - Indijanka Amber Džons King iz plemena Čiroki, koja je zbog ljubavi prema Trebinjcu Iliji Glogovcu uzela pravoslavnu vjeru i nosila ime Jovana, prva je Indijanka koja je sahranjena na mjesnom groblju u selu Mosko, kod Trebinja, odakle potiče i njen suprug.

Jovana, koja je po profesiji bila akademski slikar, sahranjena je u blizini seoske crkve u Mosku, na kojoj je prije nekoliko godina oslikala ikonostas, pa joj je i želja bila da je sahrane upravo u ovom groblju, pored crkve za koju je bila posebno vezana.

"Koliko je do kraja života ostala zaljubljena u svoga Iliju, toliko je voljela i njegovo selo, gdje su obnavljali porodičnu kuću, ali joj se nije ispunila želja da presele u nju da žive jer je smrt prekinula njihove radove na obnovi kuće", kažu mještani Moska.

Jovana - Amber, koja je uz Iliju zavoljela pravoslavnu vjeru i hercegovačku narodnu tradiciju, na glavi je uvijek nosila kapu zavratu, koja je neizostavni dio hercegovačke narodne nošnje, ali je stari Hercegovci i Crnogorci nose i kao dio svakodnevnog odijevanja.

Koliko je ova zanimljiva žena voljela Hercegovinu potvrdila je i činjenica da je, po sopstvenoj želji i želji svog supruga Ilije, sahranjena u hercegovačkoj narodnoj nošnji, po svim pravoslavnim običajima, uz opijelo lokalnog sveštenika.

Indijanka i Hercegovac su se upoznali u Nju Orleansu, gdje je Jovana radila kao profesor istorije umjetnosti, a Ilija je bio pomorac, i od tada se nisu razdvajali.

Voljela je da kaže kako je njen narod veoma sličan hercegovačkom, jer Čiroki Indijanci imaju prkos i ponos sličan hercegovačkom, pa joj nije bilo ni teško da se prilagodi Iliji i da s njim doseli u Herceg Novi, gdje su sagradili kuću.

Krstila se 2001. godine u cetinjskom manastiru, za koji su Glogovci takođe bili posebno vezani, pa je, pored Ilijinog prezimena Glogovac, koje je odmah nakon udaje prihvatila, već gotovo dvije decenije nosila i srpsko ime Jovana.

(nezavisne.com)