Srpska u Ritmu Evrope: Troje Bijeljinaca izabrano na audiciji „Ritma Evrope“ :: Semberija INFO ::

 

Srpska u Ritmu Evrope: Troje Bijeljinaca izabrano na audiciji „Ritma Evrope“


Srednjoškolci iz Bijeljine Danilo Simić, Emilija Lazić i Ljubinka Marković izabrani su na audiciji za dječije muzičko takmičenje koje će ove godine po prvi put biti održano u Istočnom Sarajevu pod nazivom „Srpska u Ritmu Evrope“, gdje će moći da pokažu svoj pjevački i plesni talenat.
 
Danilo Simić, koji pohađa Gimnaziju, osvojio je stručni žiri vanserijskim glasom, dok su Emilija Lazić, učenica Tehničke škole „Mihajlo Pupin, i Ljubinka Marković iz Ekonomske škole, izabrane da plesom upotpune Simićev nastup.


 
Njih troje predstavljaće Grad Bijeljinu na takmičenju čija je forma najsličnija Evroviziji, a narednih mjeseci biće im dodijeljena pjesma koju će izvoditi na jednom od evropskih jezika. Ukoliko osvoje prvo mjesto, dobiće nagradno putovanje u zemlju na čijem jeziku su izvodili numeru, a Bijeljina bi bila domaćin narednog „Ritma Evrope“, sa direktnim televizijskim prenosom na Radio-televiziji Republike Srpske.
 
Žiri na audiciji, održanoj u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“, činili su direktor programa „Ritma Evrope“ Igor Karadarević i muzički direktor festivala Miloš Marković.


 
Karadarević je istakao da su do sada obišli sedam opština i gradova u Republici Srpskoj i da im je cilj da izaberu najbolje među kandidatima.
 
- Mi radimo sa mladima uzrasta od 12 do 20 godina i od tridesetak prijavljenih kandidata obično izaberemo tri, što znači da ne obraćamo pažnju na kvantitet, nego na kvalitet. Ekipa iz Beograda, koja priprema emisije kao što su „Tvoje lice zvuči poznato“ i „Ja imam talenat“, dolaziće jednom sedmično u Bijeljinu i narednih šest meseci pripremati mlade, učeći ih scenskom nastupu, ponašanju pred kamerama, te usavršavati njihove glasovne mogućnosti – naglasio je Karadarević.
 
Ljubica Mlađenović iz gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti podsjeća da je Grad Bijeljina prije nekoliko mjeseci potpisao ugovor sa „Ritmom Evrope“ i tako omogućio i mladima iz ovog grada da početkom juna pokažu svoje umijeće gledaocima širom Republike Srpske, ali i u Evropi.
 
- Ovo je odličan način da promovišemo talentovanu djecu, ali i Grad Bijeljinu. Neposredno pred početak Festivala saznaćemo koju zemlju ćemo predstavljati, odnosno na kojem jeziku ćemo izvoditi numeru, i to će biti zanimljivo upoznavanje sa drugom kulturom, ali i predstavljanje Republike Srpske ostalim zemljama – istakla je Mlađenovićeva.
 
Festival je osmišljen u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u javnom životu na lokalnom i regionalnom nivou, Bijelom knjigom EU o mladima, odnosno, nacionalnim i lokalnim strategijama za mlade.

Grad Bijeljina