Snježni smetovi i jak vjetar donijeli velike probleme stanovnicima Srpske :: Semberija INFO ::

 

Snježni smetovi i jak vjetar donijeli velike probleme stanovnicima Srpske


Фото: СРНА

Zbog velikih smetova pojedina sela u okolini Sokoca i dalje su potpuno blokirana, dok je otežano i funkcionisanje mobilne telefonije. Obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na putu Mokro – Sokolac.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je u ovom momentu najvažnije da su padavine u ovoj opštini prestale, ali da su sniježni nanosi dosezali čak dva metara.

- Gradsko jezgro Sokoca je dobilo struju i vodu kao i dio naselja Brdo, Podromanija i još neki dijelovi opštine - rekao je Bjelica i dodao da u naseljima Baltići i Sokolačke njive rade na sanaciji strujne mreže.

Istakao je da su ekipe preduzeća Romanijaputevi na terenu, kao i dodatna mehanizacija potrebna za čišćenje.

- Nadam se da će u toku dana opština Sokolac, što se tiče sniježnih nanosa, biti deblokirana - naveo je Bjelica.

Višestruka šteta je nastala u Trebinju gdje je jak vjetar oborio stabla drveća, saobraćajne znakove, bilborde, a prevrnuta je i kamionska prikolica na putu Trebinje-Ljubinje, rečeno je u Regionalnom centru Civilne zaštite.

Najjači udar vjetra na području Trebinja od 99 kilometara na čas zabilježen je sinoć u 21.19, rečeno je Srni u trebinjskoj Meteorološkoj stanici. 

Na Muzeju Hercegovine skinuta su četiri reda cigle u toku jučerašnjeg dana. 

Iz Regionalnog centra Civilne zaštite navode da su u Bileći usljed vjetra noćas dva stabla čempresa pala na porodičnu kuću, ali se o procjeni štete još ne može govoriti. U Bileći je vjetar oborio i ciglu na pojedinim kućama, kao i u opštini Berkovići. 

Usljed nevremena selo Vranjska na području Bileće ostalo je bez električne energije, kao i opština Gacko i pojedina sela na području Nevesinja.

Na području Han Pijeska zbog olujnog vjetra i snježnih padavina došlo je do prekida isporuke struje i vode, a u samom centru opštine visina snježnog pokrivača iznosi do jednog metra.

Šef Štaba za čišćenje i održavnje puteva u opštini Han Pijesak Zora Gašević rekla je da struje nema od juče i da samo centralni dio opštine ima električnu energiju.

Ona je navela da je zbog nestanka struje na vodovodima Štrekavac i Kraljeva gora kompletan grad ostao bez vode i sva sela koja se snabdijevaju sa ovih izvorišta.

Prema njenim riječima, mehanizacija od jutros u 5.00 časova čisti od snijega gradske ulice i puteve prema selima.

Gaševićeva je rekla da mahanizacija ovdašnjeg Šumskog gazdinstva "Visočnik" čisti snijeg na pravcima prema Karauli, Ljeskovcu i Mironji, te sa puteva uklanja i palo drveće.

Visina snijega na seoskim pravcima koji prolaze kroz šumovite predjele isnosi i do dva metra, a ponegdje ima i viših snježnih smetova.

SRNA / Glas Srpske